Erik Bojničan Rôzne

Hlohovský fotograf Matej (26) o svojom remesle: Cestovanie je pre mňa najväčšia inšpirácia

Porozprávali sme sa s fotografom z Hlohovca Matejom Kmeťom o jeho remesle. Prezradil nám, ako sa k fotografovaniu dostal, čo fotí najradšej a mnoho iného. Prečítajte si rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovský fotograf Matej (26) o svojom remesle: Cestovanie je pre mňa najväčšia inšpirácia
Zdroj: Dnes24.sk

Hlohovčan Matej Kmeť si vyskúšal prácu na Novom Zélande, tam si našiel koníček, ktorý mu podľa jeho slov zostane až do smrti – fotografovanie.

Ako si sa dostal k foteniu?

V 22 som si povedal že môj život nikam nevedie, a keď som sa zamyslel čoho chcem v živote dosiahnuť, povedal som si že by som chcel byt dokumentarista. Fotenie bolo pôvodne dlhoročný koníček mojej priateľky. V tom čase ma veľmi oslovili časozberné videá, ktoré vznikajú z fotiek a vtedy som sa začal hrať s jej zrkadlovkou a učiť sa ako sa fotí. Po čase som zistil, že ma to nesmierne baví a hlavne, že tam je aj nejaký ten talent a už mi to asi zostane do smrti (smiech)

Berieš fotenie ako relax?

Beriem to skôr ako vášeň a posolstvo . A dnes už v podstate ako moju zárobkovú činnosť.

Čo fotíš najradšej a prečo?

Medzi moje obľúbené témy patri „Travel photography“. Často to býva uvedené ako jedna kategória, ale podľa mňa je to nadkategória. Krajinky, ľudia, historické budovy, ulice, mestá, príroda… Toto všetko sú hlavne objekty fotenia pre cestovateľov. Cestovanie je pre mňa najväčšia inšpirácia, pretože nové prostredie prináša nové pocity a emócie a tie sa potom premietajú do toho čo a jak fotím.

Dá sa takýmto spôsobom zarábať?

Áno dá. A celkom slušne. Ale to musí byt človek svetová elita. Esá a králi cestovateľskej fotografie. Ja sa považujem za takého „Horníka“ a snáď sa mi raz podarí postúpiť vyššie.

Každopádne ak sa pozrieme na fotografiu ako na remeslo, stále sa dá zarábať ako produktový fotograf, svadby, koncerty atd. Netreba byt žiadny umelec ani dobrodruh.

Fotíš aj v Hlohovci ? Čo je na fotení v Hlohovci špecifické?

Áno fotím aj v Hlohovci. Vždy keď som u rodičov na víkend beriem aj foťák. Hlohovec nie je veľmi fotogenické mesto. Nie je tu veľa pekných historických budov, žiadne hory ani dravé rieky. Dokonca ani poriadne lesy. No samozrejme keď sa fotograf snaží a je šikovný tak si to svoje nájde. A keď sa raz pustím do fotenia modeliek, tak budem mat v Hlohovci na roky o zábavu postarane. (smiech)

Foto: Matej Kmeť

Úžasné fotografie talentovaného Hlohovčana Mateja Kmeťa
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM