Lenka Merava Rôzne

Hnev môže spôsobiť aj samovraždu

V priestoroch knižnice Michala Rešetku sa uskutočnila 23. septembra prednáška psychoterapeutiek Ingridy Červeňanovej a Adriany Juráskovej na tému Hnev náš každodenný. Rozoberali sa rôzne podoby hnevu a narábanie s hnevom.

Ingrid Červeňanová uviedla, že občianske združenie na podporu duševného zdravia na pomoc duševne chorým robí prednášky už šiesty rok. „Máme cyklus prednášok, ktoré trvajú od septembra do júna, potom je dvojmesačná pauza,“ spresnila terapeutka.

Prednáška o hneve hovorí o koreňoch hnevu, ako by sme s ním mali pracovať, ako by sme ho mali zvládať, o možnostiach vyjadrovať hnev, pretože je to emócia tak ako aj radosť , smútok. Nedá sa jej vyhnúť a je dôležité ju prijať a naučiť sa s ňou narábať. Ľudia ju zvládajú rôznym spôsobom, niekto ju dokáže vyjadriť konštruktívnym spôsobom , niekto deštruktívnym. Môže spôsobovať vážne ťažkosti, a to sa prejaví na fyzickom, ale aj duševnom zdraví. „Najvýraznejšie psychické problémy môžu byť depresie, panické útoky, stavy úzkosti, obavy, fóbie, seba poškodzovanie, sebe vražedné myšlienky až seba zničujúce správanie. Takýto človek sa izoluje a prestane komunikovať s ľuďmi. Niekedy nás, ale môže viesť aj k lepším výkonom. Nemusí byť len negatívny, ale aj pozitívny,“ hovorí o hneve Ingrid Červeňanová.

Niektorí ľudia sa o hneve rozprávajú priamo, inde sa v rodinách potláča a niekde sa vyčíta, že hnev je agresívnym spôsobom vo forme hádok. Nestačí o ňom len hovoriť , ale ho treba aj vyjadrovať. „Prirodzené je, že nás niekto nahnevá, zúrime ,sme sklamaní, niekedy sa prejaví výbušnosťou inokedy plačom, ale je dôležité uvedomiť si, čo ma hnevá, čo spôsobilo môj hnev, aká situácia alebo aké správanie. Určite ho nepotláčať a netváriť sa, že sa nehnevám,“ hovorí o najlepšom prístupe k hnevu terapeutka Ingrid Červeňanová. Na ňu nadviazala jej kolegyňa Adriana Jurásková. „Je zdravé o hneve hovoriť, nedržať ho v sebe, lebo zadržiavanie spôsobuje najväčšie zdravotné problémy a komplikácie, nebáť sa o ňom hovoriť a keď je ho príliš, treba nájsť náhradné spôsoby ako ho dostať zo seba a nie deštruktívne. Výhodou je fyzická aktivita, akýkoľvek šport, fyzická práca, napríklad záhradke porýľovať. Ide o činnosti, pri ktorých hnev sa uvoľní. Hnev je energia, ktorá odchádza, je nebezpečný a má sklon k vzniku závislostí.“

Pri hneve sú tri fázy ,ktoré prebiehajú. Ide o obviňovanie, útočenie a poúčanie. Vo Francúzku v poradni pri párovej terapii využívajú dve metódy na ich zmiernenie. Prvá terapia je o tom, že ak jeden útočí, ten druhý mu dá cukrík do úst. Druhá hovorí o tom, že by sa nemali hádať pred deťmi a mali by ísť niekam inam. Pokiaľ sa na to miesto presunú, hnev ich už prejde.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM