Lucia Lauková Správy

Hniezda záchrany fungujú za pomoci druhých: Ročne v nich matky odložia 4 deti

Hniezda záchrany sú závislé na finančnej pomoci verejnosti. Bez nich by inkubátory boli pravdepodobne odsúdené na zánik.

Ilustračný obrázok k článku Hniezda záchrany fungujú za pomoci druhých: Ročne v nich  matky odložia 4 deti
Zdroj: TASR

Nechcených novorodencov možno anonymne odložiť v jednom z 20 verejných inkubátoroch – Hniezdach záchrany. Projekt funguje od roku 2004, v inkubátoroch sa našlo 58 detí. Takmer všetky boli adoptované, po niektoré sa matky vrátili, ukazujú dáta občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré je iniciátorom vzniku projektu.

Finančná pomoc

Činnosť Hniezd záchrany je závislá od pomoci druhých. "Bez finančnej pomoci dobrých ľudí by boli verejné inkubátory pravdepodobne odsúdené na zánik. Teší nás záujem každého jedného človeka a dokonca niektorých spoločností, ktorým nie je osud nechcených novorodencov ľahostajný,“ hovorí riaditeľka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová. Združenie vykonáva prevenčné opatrenia tak, aby hniezda ostávali prázdne.

Preventívna kampaň

Na tento projekt vyše roka prispievajú aj ľudia kúpou vybranej značky detských plienok, vďaka čomu sa podarilo vyzbierať sumu 10 000 eur. „Peniaze budú použité na tohtoročnú preventívnu kampaň voči vzdávaniu sa detí vlastnými matkami a tiež na prednášky pre stredoškolákov o možnosti záchrany nechceného dieťatka a preventívnych opatreniach voči nechcenému tehotenstvu,“ uviedla Ghannamová.

Ročne štyri bábätká

Štatistiky ukazujú, že v Hniezdach záchrany nájdu zamestnanci nemocníc štyri bábätká za rok. Najviac odložených detí bolo v Košickom kraji (14), na druhom mieste je Bratislava (10). Naopak, zatiaľ sa ani jeden novorodenec nenašiel v banskobystrickom inkubátore.

Všetky inkubátory sa nachádzajú na verejne prístupných miestach pri nemocniciach. Pokiaľ v ňom matka dieťa nechá, personál nemocnice dostane o päť minút signál a o dieťa sa postará.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM