Kristína Kožiaková Rôzne

Horehronci bodovali v majstrovstvách v scrabble: Slovenčinári zbystrite, toto slovo zapísalo až-až

Cez víkend sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnili majstrovstvá Slovenska, položili sme pár otázok vicemajstrovi z Brezna.

Ilustračný obrázok k článku Horehronci bodovali v majstrovstvách v scrabble: Slovenčinári zbystrite, toto slovo zapísalo až-až
Zdroj: Dnes24.sk

Cez víkend sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnili už 17-te majstrovstvá Slovenska v SCRABBLE. Prvé dve miesta obsadili Horehronci Peter Lámer (Podbrezová) a Ján Milan (Brezno).

Keďže Peter dlhodobo pracuje v Nitre opýtali sme sa na túto hru vicemajstra Slovenska pre rok 2015 – Jána Milana.

Scrabble netreba špeciálne predstavovať, je to spoločenská hra, ktorú hrajú maximálne 4 hráči. Z vrecúška sa vyťahujú písmenká a ukladajú na scablovnicu. „V scrabble sa snažíš poskladať čo najhodnotnejšie slová. Hodnota slova záleží od hodnoty písmen a umiestnenia na scrablovnici“, upresnil Ján Milan. Aby sa predišlo akýmkoľvek nezrovnalostiam a hádkam, existuje špeciálny slovník (tvorí ho rodák z Brezna, žijúci v Kroměříži), ktorý obsahuje všetky platné slová. „Pri akýchkoľvek pochybách sa ho jednoducho opýtame,“ dodal.

Medzi TOP atypické slová na ktoré si spomína patrí slovo VŠINI. „Základom slova je voš. K nej náležiaci príbuzní sú VŠINI príbuzní.“ vysvetľuje nám so smiechom.

Konkurencia nieje malá

Podľa odhadu Janka Milana aktívne hrá asi 250 – 300 ľudí zo Slovenska, väčšina na internete (http://herna.net/scrabble/). Asi 100 z nich sa stretáva na turnajoch, z ktorých najlepších 32 postúpi na Majstrovstvá Slovenska. „Ja hrávam 4 roky, na turnaje som začal chodiť v lete, takže úspech sa dá zažiť relatívne rýchlo.“

Čítajte tiež:

Máme unikátne VIDEÁ, ktoré musí poznať svet: Pozretí majú dosť, ale toto by vraj ešte pomohlo, Horehronci poďme na to!

Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Brezna

Foto: Ján Milan

Na fotografiách Jána Milana nájdete majstra Slovenska Petra Lámera, predsedníčku Slovenského Spolku Scrabble Evku Záhradníkovú, i tvorcu slovníka Miroslava Vaňu.

Majstrovstvá Slovenska v hre SCRABBLE
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM