Aktualizované Marcel Mojžiš Krimi

Vo Vysokých Tatrách tragicky vyhasli až tri ľudské životy!

Dnes v priebehu dopoludňajších hodín vo Vysokých Tatrách došlo podľa slov Horskej záchrannej služby k trom tragickým úmrtiam.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vysokých Tatrách tragicky vyhasli až tri ľudské životy!
Zdroj: TASR

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že na oboch miestach nešťastia, v Malej Studenej doline pod Prostredným hrotom a v oblasti Rovienok, boli nasadení horskí aj leteckí záchranári.

„Boli nám okolo 11.00 h nahlásené dva výpadky horolezcov vo Vysokých Tatrách, prvý z nich bol v oblasti Rovienok, išlo o slovenského horolezca. Bol pri ňom jeho kamarát, ktorý nám nahlásil, že asi ten pád nedopadol dobre. Približne v tom istom čase bol nahlásený výpadok dvoch horolezcov pod Prostredným hrotom. K obom prípadom vyrazili horskí i leteckí záchranári, bohužiaľ, dopadlo to tragicky a ani jeden z nich nehodu neprežil,“ priblížil riaditeľ HZS Jozef Janiga. O život tak prišli traja Slováci.

Dlhý pád do Rovienkovej doliny s nárazmi na skalné prahy spôsobil slovenskému horolezcovi zranenia nezlučiteľné so životom. „Dĺžka toho pádu do doliny bola asi 150 až 200 metrov v skalnom teréne a ďalších 150 metrov v snehovom teréne. Liezli relatívne jednoduchú lezeckú túru voľne nenaviazaní na lane a jeden z dvojice spadol,“ povedal veliteľ zásahu Martin Matúšek.

V druhom prípade dvojica horolezcov liezla v masíve Prostredného hrotu a pravdepodobne v zostupe už v ľahšom teréne došlo k pádu oboch horolezcov, ktorí preleteli snehovým a následne zmiešaným terénom až dole do doliny. „Následkom dlhého pádu, ktorý mal pravdepodobne niekoľko stoviek metrov, utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom. Obaja už boli odviazaní z lana, pravdepodobne sa už nachádzali v ľahkom chodeckom teréne, boli na zostupe. Prečo spadli obidvaja, ťažko povedať,“ dodal Matúšek s tým, že šlo o skúsených horolezcov. Obidve nehody sa podľa neho stali v ľahšom horolezeckom teréne.

Kým horskí záchranári pracovali na vyslobodzovaní tiel z terénu, nahlásili im ďalší nešťastný prípad, tentoraz v oblasti Baranieho sedla vo Vysokých Tatrách. „Popoludní potreboval pomoc leteckých záchranárov 26-ročný český turista. V oblasti Baranieho sedla spadol a šmýkal sa po ľade ešte približne 300 metrov. Do Vysokých Tatier vzlietol vrtuľník s lekárom aj horským záchranárom. Oboch vysadili neďaleko zraneného. Po ošetrení chrbtice a hornej končatiny ho pomocou palubného navijaka evakuovali z terénu a previezli do popradskej nemocnice,“ informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE) Zuzana Turočeková.

Vo Vysokých Tatrách tragicky vyhasli až tri ľudské životy!
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM