Eliška Šándorová Rôzne

Horúce slnečné lúče môžu deťom ublížiť. Odborníčka radí, ako tomu zabrániť

Vysoké teploty podobné prímorským krajinám patria u nás k pravému letu. Slnečné lúče sú pre dieťa škodlivé hoci aj na kúpalisku, v kočíku či v tieni. Kozmetické prípravky určené deťom majú svoj význam! Čože je tá päťdesiatka?

Ilustračný obrázok k článku Horúce slnečné lúče môžu deťom ublížiť. Odborníčka radí, ako tomu zabrániť
Zdroj: TASR

Mnohé rodiny mieria počas prázdnin s malými deťmi rovno k moru, kde sú drobci vystavení klimatickým zmenám a extrémnym podmienkam pre ich pokožku.

Opaľovacie krémy určené deťom nie sú rozhodne marketingový ťah, ale mali by byť povinnou výbavou zodpovedných mamičiek. Majú iné zloženie ako tie pre dospelých. Investícia do detskej kozmetiky je preto namieste, investujete do zdravia dieťaťa.

Dieťa a slnko

Podľa odborníkov by deti do troch rokov nemali byť vôbec vystavené priamemu slnečnému žiareniu. "Deti do troch rokov by pobyt na priamom slnku mali obmedziť, všeobecne je odporúčané deti do šiesteho mesiaca veku nevystavovať priamemu slnečnému žiareniu. U detí nie je zrelá pigmentácia, je tenšia rohová vrstva kože, menej výkonné potné žľazy, takže je vyššie riziko prehriatia organizmu. Platí, že opaľovacie výrobky by sa nemali používať do šiestich mesiacov veku vôbec, ale pokiaľ je to nevyhnutné, je potrebný ochranný faktor s označením SPF 50+,“ vysvetľuje dermatologička Monika Štítna z Bratislavy.

Čítajte aj: Tipy, ako sa počas horúčav nezblázniť. Pozor však na zdravie, to je prvoradé!

Ak idete k moru, najideálnejšie je dieťa vystavovať slnku postupne. Aj tu platí, že priamemu slneniu sa treba vyhnúť medzi 11. a 15. hodinou. Ak už idete na pláž, tak drobca chráňte pod slnečníkom a dajte mu klobúčik.

Ochrana v tieni

"Je dôležité starostlivo deti umiestňovať do tieňa, pod slnečník, či stromy. Treba dať pozor aj na odraz od bielych plôch budov, vody či piesku. Ochráni i odev resp. špeciálne tkaniny s obsahom SPF, ktorý je na štítku oblečenia značený ako UPF od 15–24, dobrá ochrana, po 50+, čo je najvyššia ochrana,“ radí Monika Štítna. Dieťa má byť oblečené ľahko, a nezabudnite aj na dostatok tekutín.

Čítajte aj: Opitá mládež? Hrozbou je aj mastný účet z nemocnice či basa pre rodiča

Myslite na to, že deti sa môžu spáliť aj v tieni! Oblaky totiž prepúšťajú 70 percent, slnečníky ale aj strecha kočíka či bavlnené tričká 50 percent slnečného žiarenia. Voda a piesok, ale aj betónová plocha či múr odrazom účinok slnka zvyšujú.

Správna kozmetika

V prípade, že má vaša ratolesť citlivú pokožku, zvoľte označenie sensitive. Majú aj vodeodolné zloženie bez obsahu parfumu, farbív a konzervačných látok, ktoré spoločne s vysokou UVA ochranou znižujú riziko slnečných alergií u detí. Zložením sú veľmi ľahké, nemastné a ľahko sa nanášajú a rýchlo sa vstrebávajú. Odborníci odorúčajú SPF 30+ alebo 50+.

Silnejší faktor je vhodný najmä pri deťoch, ktoré majú veľmi bielu pokožku resp. majú sklony k rýchlemu spáleniu kože. Krémy, ktoré obsahujú titanium dioxid sú tzv. krémy s fyzikálnym filtrom odrážajúce slnečné lúče. Pri ich kúpe vám najlepšie poradia v lekárni.

Vodeodolné pre plavcov

Ak máte malého plavca, ktorého neviete dostať z vody, siahnite po vodeodolných krémoch a pravidelne ho natierajte. "Treba však zdôrazniť, že prípravky označené ako „water resistant“ sú testované na 40 minútový pobyt vo vode! Dôležitá je správna aplikácia 15–30 minút pred pobytom na slnku, opakovať aplikáciu každé dve hodiny, po každom pobyte vo vode, nezabúdať aj na aplikáciu na uši, okolie očí, chodidlá,“ vysvetľuje odborníčka.

Ochranný krém sa neodporúča nanášať priamo na slnku. Nezabúdajte, že už cestou na pláž ste vystavení vysokej dávke UV žiarenia.

Čítajte aj: Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?

Povinnou výbavou nielen detí ale aj dospelých by mali byť krémy po opaľovaní. "Ide o výrobky označené ako „after sun lotions,“ ktorých úlohou je zotaviť pokožku po opaľovaní, t.j. zvlhčiť, zvláčniť a zmierniť ošupovanie,“ hovorí Štítna.

Tieto výrobky sú príjemnou úľavou pri spálení. Ak ste si ho nepribalili, účinný receptom je kyslá smotana alebo biely jogurt, nakrájané krúžka uhorky priložené na viečkach, ale aj obklady z čierneho čaju.

Ilustračné foto, TASR

deti slnko
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM