Marcel Mojžiš Regióny

Horúco pred banským úradom: Na protest prišlo 1 000 ľudí, vedeniu dali špeciálny darček

V Banskej Bystrici bolo poriadne dusno! Odhadom 800 až 1 000 ľudí prišlo na míting pred budovou Obvodného banského úradu, ktorý zorganizovali občianski aktivisti, odborári a obyvatelia obcí Podpoľania. Vyjadrili tak protest proti nedávnemu vydaniu rozhodnutia o určení dobývacieho priestoru.

Toto rozhodnutie bolo vydané pre spoločnosť EMED Slovakia. Ľudia z Občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato odovzdali vedeniu úradu okrem odvolania voči rozhodnutiu aj fľašku s „kyanidom“, ktorý má v prípade, že sa zlato pri Detve bude ťažiť, slúžiť na lúhovanie zlatonosnej horniny.

Dav sa pohol aj k župe

Podstatná časť účastníkov mítingu potom prešla pred Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), kde vyjadrili svoje rozhorčenie nad tým, že „samosprávny kraj s určením dobývacieho priestoru nemá problém“. Podľa hovorcu BBSK Petra Hajnalu, župa však zatiaľ nevydala žiadne stanovisko k určeniu dobývacieho priestoru. „Pred asi rokom sme vydali len súhlas na využitie ciest druhej a tretej triedy pre ťažobnú spoločnosť,“ uviedol. Svoje stanoviská k ťažbe bude vydávať len v prípade rozbehnutia schvaľovacieho procesu v súvislosti s posudzovaním vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA.

„Do Banskej Bystrice sme dnes prišli preto, že obvodný banský úrad neprekročil svoj tieň a určil dobývací priestor pre ťažbu zlata v lokalite Biely Vrch a to napriek nesúhlasným stanoviskám miest, združení, majiteľov pozemkov, dotknutých firiem,“ povedal zástupca združenia Roman Podhradský.

List Ficovi

Výstupom protestného mítingu je otvorený list premiérovi, v ktorom ho občania vyzývajú, aby sa z výkonu svojej moci zasadil o to, aby v danej lokalite nedošlo k ťažbe. „Definitívnym riešením by bola zmena legislatívy, ktorá by rešpektovala prianie občanov,“ dodal. Dnešnú akciu v Bystrici označil ako spontánny protest obyvateľov regiónu, ktorí sami prišli s iniciatívou urobiť čosi proti rozhodnutiu štátneho úradu. Účasť napriek mrazu považuje za veľmi dobrú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM