Svet

Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Postavičky spôsobili mániu! Japonský kreslený seriál z 90. rokov minulého storočia ožíva. Tentoraz sa ale z virtuálnej reality posúva do reálneho života. A spôsobuje aj problémy!

Na začiatku bola snaha oživiť starý úspešný nápad, na ktorom vyrastali milióny dnešných dvadsiatnikov a tiež idea zaujať ním súčasnú generáciu.

Výsledok je pre jedných vysoko pútavý, pre iných veľkým rizikom. Ak dnes na vlastné oči vidíte skupinku ľudí, ktorá sa hľadiac do smartfónov správa nanajvýš divne, nedeste sa – len sa naplno venujú novej hre Pokémon Go!

Čítajte aj: Bystričanov opantal celosvetový hit: Pokémoni na Huštáku, ber mobil a choď

Tvorcovia prelomovej aplikácie posunuli celkový rozmer hry do takzvanej rozšírenej reality. Z pôvodných čisto virtuálnych svetov sa hráči presunuli priamo do ulíc, kde sa prostredníctvom mobilnej aplikácie snažia dolapiť čo najviac pokémonov.

Tých ale bežný človek nevidí. Preto mu správanie sa nadšených „chytačov“ malých čudných tvorov môže prísť nanajvýš zvláštne. Ak sa ale pozrie lepšie, uvidí, že každý hráč svoje „reálne“ zážitky konfrontuje s displejom mobilu. Práve na ňom vďaka technológii pokémonov vidí. Samotná aplikácia ho na ich prítomnosť upozorňuje.

Pokémoni sú čudne vyzerajúce bytosti so zvláštnymi schopnosťami pripomínajúce zvieratá. Cieľom hry je ich chytať a trénovať, aby sa neskôr mohli v boji stretnúť s protihráčmi.

Prekonali zoznamku, atakujú Twitter

Pokémania je v plnom prúde. Ak sa ešte pred časom japonským tvorcom malých potvoriek vyčítalo, že nereagujú na nové technológie a namiesto toho spia kdesi v deväťdesiatych rokoch, po týždni Pokémon Go na trhu vzrástla hodnota spoločnosti bezmála o desať miliárd eur. Jej akcie si polepšili o viac než 25 percent.

Aplikácia v popularite okamžite preskočila zoznamku Tinder, ktorá sa v ostatných rokoch teší obrovskej popularite. Počas prvých 60 hodín sa dostala do telefónov vyše deviatich percent majiteľov Androidov, PGO okamžite začala v počte aktívnych užívateľov atakovať sociálnu sieť Twitter. Nedostatkom však je, že sa ju doposiaľ podarilo oficiálne zverejniť len v USA, Austrálii a na Novom Zélande.

PREČÍTAJTE SI: Pomáhal Facebook teroristom? Populárna sociálna sieť čelí veľkej žalobe

Pozor na zdravie i bezpečnosť

Najväčší herný hit súčasnosti láka milióny nadšencov, tí by ale v prvom rade mali zostať ostražití. Pokémon Go totiž požaduje prístup k užívateľskému účtu Googlu.

Pre bezpečnostných expertov je toto výrazným varovaním, ktoré posúvajú aj spotrebiteľom. Problémom je hlavne to, že pred prihlásením sa užívateľ neobdrží správu o možnosti vidieť jeho e-mail a meno, napriek tomu ich ale softvér získava.

Má teda plný prístup ku konkrétnemu užívateľskému kontu vrátane čítania elektronickej pošty, odosielania e-mailov, prístupu histórii v službe Google Maps, k dokumentom na Google Disku i fotkám v Google Fotky. IT odborník Adam Reeve sa domnieva, že to spoločnosť neurobila zámerne a tieto nedostatky čo najskôr odstráni.

Mánia spôsobuje problémy

Oveľa väčším problémom ale môže byť znížená sústredenosť, reagovanie na to, čo sa okolo nás deje. Za pár dní PGO na trhu už totiž prišlo k niektorým nepríjemným fyzickým stretom. Má byť totiž zvykom, že hráč v snahe dolapiť fiktívneho pokémona vrazí do reálneho človeka.

Odborníci varujú aj pred možnými úrazmi, a to, ak sa malé potvorky objavia na nebezpečných miestach ako sú napr. cesty, nerovný terén či železničné i metro stanice. Doposiaľ síce nie je evidovaný prípad, kedy by dotyčný hráč prišiel počas hry o zdravie, ale pri obrovskom náraste popularity je to len otázka času.

Počas hrania PGO sa už udialo niekoľko neuveriteľných príbehov. Nad nimi čnie ten, ktorý zažila Američanka Shayla Wiingsová, tá pri chytaní vodného pokémona našla mŕtve ľudské telo.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM