Správy

Hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod prejde obnovou: Rekonštrukčné práce za vyše 1,73 milióna eur!

V nasledujúcich mesiacoch prejde cestný hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod rozsiahlou rekonštrukciou. Náklady sa vyšplhajú na vyše 1,73 milióna eur a na projekte sa budú finančne podieľať Európska únia (90 %) a štátny rozpočet SR (10 %). Čo sa plánuje obnoviť?

Ilustračný obrázok k článku Hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod prejde obnovou: Rekonštrukčné práce za vyše 1,73 milióna eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia priechodu sa začala vo štvrtok, a to oficiálnym odovzdaním staveniska. Spadá pod spoločný slovensko-ukrajinský projekt s názvom Modernizácia a rekonštrukcia hraničných priechodov na slovensko-ukrajinskej hranici, ktorý je implementovaný prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina 2007 – 2013.

Modernizácia a zvýšenie komfortu

Výsledkom začatej rekonštrukcie má byť predovšetkým zvýšenie komfortu pri vybavovaní cestujúcich a zníženie čakacích lehôt v osobnej doprave, informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

V rámci projektu sa podľa jej slov ráta so zvýšením počtu jazdných pruhov pre osobnú dopravu z troch na štyri na vstupe a zvýšením počtu pruhov z dvoch na tri pri výstupe zo SR. Na priechode ďalej pribudne nový záložný zdroj elektrickej energie a účinnejšia odvodňovacia sústava. Ku zvýšeniu bezpečnosti má prispieť modernizácia a rozšírenie kamerového systému, v pláne je ďalej rekonštrukcia staršej administratívnej budovy, ktorá je v prevádzke od 60. rokov minulého storočia.

Súčasťou projektu má byť podľa slov Baloghovej aj úprava koridoru pre chodcov a cyklistov, ktorí však uvedeným priechodom zatiaľ prechádzať nemôžu. „Momentálne ja hraničný priechod dočasne uzavretý pre peších cestujúcich a cyklistov. Dôvodom je uzavretá zmluva medzi Slovenskom a Ukrajinou. Ak dôjde ku zmene tejto zmluvy, tak, samozrejme, slovenská strana bude pripravená na zabezpečenie priechodu aj pre peších cestujúcich a cyklistov,“ vysvetlila Baloghová.

Rekonštrukcia pri plnej prevádzke

Stavebné práce v réžii Inžinierskych stavieb prevádzku hraničného priechodu neprerušia. Budú sa teda realizovať pri jeho plnej prevádzke. „V nevyhnutných prípadoch, keď sa budú klásť asfaltové povrchy a podobne, bude musieť dôjsť k čiastočným nevyhnutným obmedzeniam. Nemali by však spôsobovať zdržiavanie dopravy,“ vysvetlil zástupca oddelenia investičnej výstavby Finančného riaditeľstva SR Igor Benci.

Dodal, že rekonštrukcia v rámci zmieneného projektu ENPI by nemala trvať dlhšie ako päť mesiacov. Realizátor stavby ju plánuje v tejto súvislosti sfinalizovať najneskôr v septembri 2015.

V priestoroch hraničného priechodu budú okrem projektu ENPI realizované do konca roka 2015 aj ďalšie rekonštrukčné práce, a to v časti, kde sa vybavuje nákladná dopravu. Pôjde konkrétne o opravu jazdných pruhov a tamojšieho verejného osvetlenia. Všetky práce chcú koordinovať, aby mali čo najmenší dopad na prevádzku priechodu.

Foto: Colný úrad Michalovce

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM