JAB Regióny

Hrhovčania vyrobili megakúsok: Panvica, z ktorej by sa najedla celá dedina!

Ani tento rok obyvatelia Spišského Hrhova na svojom tradičnom festivale nesklamali. Tentokrát vyrobili panvicu, z ktorej by sa najedla celá dedina :)

Ilustračný obrázok k článku Hrhovčania vyrobili megakúsok: Panvica, z ktorej by sa najedla celá dedina!
Zdroj: Obec Spišský Hrhov

Už po štrnástykrát sa v Spišskom Hrhove konal tradičný festival so zaujímavým názvom Harhovské čudá a zabaviska. Ani tento rok Hrhovčania nesklamali a pripravili pre svojho čudáka, ktorý sa nachádza v tejto známej obci, ďalší mega predmet.

Čítajte tiež: Pamätáte si tieto slová zo Spišskej? 20 výrazov, ktoré sa kedysi používali denne

Po maxi hrablách, kose, valaške, vidlách, úli, krájači na vajcia, košeli či hrebeni, tak pribudla panvica úctyhodných rozmerov. Ako nám prezradil vedúci obecnej firmy Jozef Seman, panvica je zostrojená zo železa a dreva. „Dĺžka rúčky je dva metre, celková dĺžka panvice je 4,2 metra. Priemer platne je cez dva metre,“ priblížil Seman.

Čítajte tiež: Zaujímavý projekt v Spišskom Hrhove: Pri základnej škole otvorili takúto novinku

Na jej výrobe pracovalo niekoľko chlapov tri dni. Na zodvihnutie, respektíve prenesenie tejto maxi panvice sú potrební štyria chlapi. Maxi panvica bude mať podľa slov vedúceho obecnej firmy aj praktické využitie. „Plánujeme na nej upiecť posúch – takzvaný moskáľ – a pochutiť si na ňom môže celá dedina. Ešte treba nájsť miesto, kde postavíme vhodné ohnisko,“ prezradil nám.

Klobúk dole pred Hrhovčanmi: Takúto megapanvicu ste ešte nevideli, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Eva Šoltísová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM