Soňa Vanovčanová Regióny Rôzne

Hubárska sezóna v okolí Žiliny v plnom prúde: FOTO ako dôkaz

Uplynulý víkend bol síce upršaný, no na zber húb plodný. O hubárov v lese nebola núdza a aj úlovky boli slušné. Kde pri Žiline môžete huby nájsť?

Ilustračný obrázok k článku Hubárska sezóna v okolí Žiliny v plnom prúde: FOTO ako dôkaz
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Aby vám v tomto roku nechýbali huby na stole, zistili sme pre vás, kde je možné nazbierať ich aj v blízkosti nášho mesta. Nech má vianočná kapustnica tú pravú chuť!

Ako nám povedala Zuzana (41), ktorá má so zberom húb bohaté skúsenosti: „V júli huby málo rastú a bývajú často červivé. Na jeseň je najlepšia sezóna a chodím na ne teraz tak často, ako mi čas dovolí. Ale človek si aj perfektne oddýchne.“ Cez víkend priniesli s manželom plný kôš hríbov, ktoré našli v okolí Bytče.

Juraj (41) chodí zbierať huby do okolia Rajeckých Teplíc a tiež sa nám pochválil svojim úlovkom. „Cez víkend som našiel hlavne veľa hríbov smrekových, dubových i bukových. Záleží do akej hory "zablúdite,“ povedal s úsmevom, „ale rastú aj hríby zrnitohlúbikové“.

O fotografie sa podelil aj Daniel (42), ktorý chodí na huby do Diviny.

Málo hubárov sa pochváli presnými miestami, kde nachádza plné košíky hríbov. No v okolí Žiliny stačí podľa „starých“ hubárov zájsť do lesov okolo Diviny, Dlhého Poľa, Štiavniku, Hrabového či do okolia Bytče vôbec. V Rajeckej doline sú zas vychytané hubárske miesta napríklad v Porubskej, Kunerade i v Turí. Veľa húb je možné nájsť aj na blízkych Kysuciach, napríklad v oblasti Starej Bystrice.

Huby v okolí Žiliny, Bytče a v Rajeckej doline
7
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM