Kultúra

Hudobná legenda s trvalým odkazom: Freddie Mercury by mal sedemdesiat

Keď sa začiatkom septembra 1946 na ostrove Zanzibar narodil Farookh Frederic Bulsara, nikto netušil, že v budúcnosti zásadne ovplyvní populárnu hudbu.

Dnes by mal sedemdesiat a na hudobnej scéne by sme ho považovali za vitálneho deduška, ktorý dobyl svet žiarivých reflektorov a veľkých pódií.Znie to ako včera, keď frontman anglickej kapely Queen Freddie Mercury 23. novembra 1991 prostred­níctvom hovorkyne oznámil, že bol pozitívne testovaný na vírus HIV a má AIDS. O deň na to ako 45-ročný skonal.

Jeho úmrtie prišlo len týždeň a pol po tom, ako kapela vydala úspešný singel The Show Must Go On. „Začiatok 90. rokov minulého storočia zobral svetu veľkú hudobnú osobnosť, Freddieho odkaz tu ale zostal. Natrvalo,“ zhodli sa hudobní kritici.

PREČÍTAJTE SI: Zaujímavosti o Beatles: Mysleli si, že sú populárnejší ako Ježiš, chutilo im LSD

Zo Zanzibaru až na hudobný vrchol

Mercury sa narodil na Zanzibare, no jeho perzskí rodičia ho poslali na internátnu školu do indického Bombaja. V štrnástich sa presťahoval do Veľkej Británie, kde vyštudoval umeleckú školu. Podľa spolužiakov bol viac-menej introvertný čudák s malým sebavedomím známy tým, že neustále imitoval Jimiho Hendrixa. Postupne začal skladať piesne a keď sa zoznámil s Brianom Mayom a Rogerom Taylorom, vznikla v roku 1971 kapela Queen.

Kľúčom k jej úspechu bola práve osobnosť Freddieho Mercuryho. Pútavé kreácie, farba hlasu, extravagantnosť, dramatické gestá a typické kostýmy (aj ženské) sa výborne dopĺňali s hudobnou nápaditosťou každého jedného člena Queenu. Talent, energickosť, nepodliehanie trendom i fakt, že sa skladby jedna od druhej výrazne líšili a aj napriek tomu mali nezameniteľný queenovský rukopis, lákali masy fanúšikov.

V roku 1975 sa na pulty dostala skladba s opernými prvkami Bohemian Rhapsody, podľa odborníkov jedna z najvýraznejších rockových piesní histórie. O jej výnimočnosti svedčí aj fakt, že sa na čele popredných hitparád držala deväť mesiacov v rade. Queen dohromady natočili 15 platní, ten posledný Made In Heaven vyšiel až po Freddieho smrti. Mercury sa venoval aj sólovým projektom, v roku 1987 začal spolupracovať so španielskou opernou divou Montserrat Caballé, výsledkom čoho bol album, ktorý hudobná kritika označila za nádhernú oslavu sily popu a vášne opery.

PREČÍTAJTE SI: Pred polstoročím dostala beatlemánia veľkú ranu i dôvod na myšlienky o konci

Nuda ako najhoršia choroba

Vychýrený puntičkár Mercury si život užíval plnými dúškami, večierky, drogy, sex so ženami i mužmi. Nudu považoval za vôbec najhoršiu chorobu. Extravagantný performer túžil po životnej láske. Pamätná je jeho veta „mám všetko, čo sa dá kúpiť, okrem šťastia“, ktorá len poukazovala na to, že nie vo všetkých sférach bol na vrchole. Za jeho najvýraznejší vzťah sa považuje ten s Mary Austinovou. Po rozchode s ňou vyhlásil, že láska je pre neho ako ruská ruleta.

Po Freddieho smrti bol na jar 1992 usporiadaný koncert, na ktorom celý zástup svetových hudobných osobností vzdal poklonu jeho pamiatke. Zároveň bol manifestom boja proti AIDS.

PREČÍTAJTE SI: Septembrové kinotipy: Chcete sa baviť, alebo mať strach? A čo takto skvelá hudba?

Queen - Bohemian Rhapsody
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM