Webnoviny - Svet

Humanitárna pomoc zo Slovenska konečne u Haiťanov

WEBNOVINY.SK

Bez popisuFoto: SITABRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Humanitárna pomoc pre Haiti by konečne mala byť v správnych rukách, po roku, čo zásielka stála v prístave na Haiti, je materiálna humanitárna pomoc konečne medzi obyvateľmi. Z materiálu humanitárnej zásielky profitovalo do dnešného dňa takmer tisíc koncových prijímateľov. Magna Deti v núdzi distribúciu materiálnej humanitárnej pomoci zo Slovenska na Haiti zabezpečila v apríli.

„Pomoc bola distribuovaná vo viacerých etapách. Cieľovými prijímateľmi sa stali ľudia žijúci od zemetrasenia v stanových táboroch. V spolupráci s vedením jednotlivých táborov boli určené skupiny ľudí v najväčšej materiálnej núdzi a práve im bola pomoc distribuovaná,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Magny Martin Bandžák.

Materiál humanitárnej zásielky bol napriek dlhému času v kontajneri v relatívne dobrom stave. Haiťania materiál veľmi vítali, ocenili najmä stolovacie potreby, stany, kempingové postele, spacáky a deky, ktoré sú dodnes nedostatkovým sortimentom v krajine. „Títo ľudia už vyše roka žijú v podmienkach, ktoré sú označované ako dočasné. Životnosť ich materiálneho majetku je ťažko skúšaná. Materiálna pomoc zo Slovenska prišla pre mnohých aj teraz veľmi vhod,“ dodala terénna koordinátorka aktivít Magna Deti v núdzi na Haiti Marion Baudry.

Časť zásielky išla haitskému sirotincu. Po katastrofálnom zemetrasení v januári 2010 sa sirotinec kompletne zrútil. Za pomoci sponzorov a dobrovoľníkov sa vedeniu podarilo pôvodnú stavbu zrekonštruovať, 70 deťom žijúcim v tomto sirotinci však i naďalej chýbalo základné materiálne vybavenie ako postele, spacie vaky, deky, kuchynské riady, taniere či príbory, ktoré im poskytli zo slovenskej zásielky.

Druhá zásielka humanitárnej pomoci zo Slovenska dorazila na Haiti vlani 25. marca. Predstavuje deväť ton materiálu za 177 300 eur. Kontajner takmer celý rok stál na colnici v Haiti. Tento problém však nevznikol len v prípade slovenskej zásielky. Na colnici stále stoja stovky kontajnerov aj iných krajín. "Na Haiti sa extrémne ťažko veci realizujú. Všetko, čo tu trvá vybaviť týždeň, tam trvá rok,“ tvrdí rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry.

Mimovládkam na Haiti často vyčítajú pomalosť

Krčméry však tvrdí, že rýchli sú jedine tí, ktorí môžu uplácať, najväčším nepriateľom je korupcia. Ministerstvo vnútra sa snažilo posunúť materiál ľuďom rôznymi spôsobmi. Na Haiti však nie je jediný človek, ktorého by vláda poverila rozdeľovaním humanitárnej pomoci.

Magna Deti v núdzi vstúpila do riešenia situácie s neprevzatým kontajnerom v decembri 2010, keď ich slovenské úrady oslovili. Následne ich 15. februára oficiálne poverili na prevzatie a distribúciu zásielky humanitárnej pomoci. „Náš kontajner bol vybratý z prístavu a humanitárna pomoc je pripravená na distribúciu,“ povedal v polovici marca pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Magna Deti v núdzi realizovala prvé aktivity na Haiti hneď po zemetrasení, keď na Haiti vyslali tím lekárov a zdravotných sestier spolu s materiálnou pomocou. Magna pracovníci na Haiti sa v súčasnosti zameriavajú na psychosociálnu pomoc miestnym obyvateľom, predovšetkým deťom v táboroch a sirotincoch v Port-au-Prince. Pomoc takisto smeruje ľuďom s HIV/AIDS, ktorým zabezpečuje organizácia psychosociálnu podporu.

Okrem toho zabezpečuje s finančnou podporou oficiálnej rozvojovej pomoci Slovak Aid výstavbu zdravotného centra pre matky s deťmi v Port-au-Prince. V súčasnosti má Magna Deti v núdzi na Haiti tím jedenástich pracovníkov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM