Rôzne

Humenčanka Anna a jej neobyčajná zbierka: Prispeli do nej Dočolomanský, Horváth i prezidenti!

Časť famóznej súkromnej zbierky Anny Šimkuličovej sa nachádza v týchto dňoch v Levoči, v tamojšej historickej radnici. Jej návštevníci si budú môcť pozrieť to, čo Humenčanka zbiera už desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku Humenčanka Anna a jej neobyčajná zbierka: Prispeli do nej Dočolomanský, Horváth i prezidenti!
Zdroj: TASR

Stovky kravát od známych a významných osobností politického a kultúrneho života, kravaty tematické, pracovné, ale i také, ktoré pripomínajú umelecké diela. V historickej radnici v Levoči budú môcť návštevníci vidieť túto súkromnú zbierku Humenčanky Anny Šimkuličovej od 21. apríla.

„Táto pani zbiera už desaťročia symbol mužskej elegancie. Kravaty dopĺňajú vyznania od tých, ktorí jej ich darovali,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči. Doplnila, že na výstave návštevníci uvidia kravatu Michalala Dočolomanského, Emila Horvátha či všetkých slovenských prezidentov.

„Nie je veľa vecí, ktoré by patrili k mužom tak verne ako kravata. Tá ich sprevádza v každej dôležitej udalosti v ich živote. Má dlhú históriu, ale až posledných 100 rokov sa dostala na výslnie a stala sa nielenže dostupnou pre každého, ale často aj spoločenskou nevyhnutnosťou. Kravata nie je len kus odevu. Je to aj malé umelecké dielo a zároveň je aj predstaviteľom kultúrnosti nositeľa,“ uviedla zberateľka z Humenného Anna Šimkuličová.

Na archívnej fotke: Anna Šimkuličová

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM