Správy Regióny Rôzne

Humenský kaštieľ sa ocitol v zaujímavom projekte: K zhliadnutiu je vo virtuálnej realite

Takto ste ju ešte nevideli. Dominanta Humenného sa stala súčasťou zaujímavého projektu, prostredníctvom ktorého vznikli 3D modely 24 objektov, vrátane nášho kaštieľa.

Ilustračný obrázok k článku Humenský kaštieľ sa ocitol v zaujímavom projekte: K zhliadnutiu je vo virtuálnej realite
Zdroj: TASR

3D modely 24 objektov kultúrnych, technických a prírodných pamiatok z regiónu východného Slovenska a Zakarpatskej Ukrajiny vznikli v rámci projektu Inovatívne metódy vzdelávania na podporu partnerstiev – „InovEduc“. Projekt spája moderné vzdelávanie a informačno-komunikačné technológie a jeho cieľom je zlepšenie spôsobov výučby na oboch stranách hranice.

Ako uviedol Ján Lacko z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, ktorá je hlavným realizátorom projektu, objekty hľadali tak, aby bolo možné cez ne prepojiť ukrajinskú a slovenskú stranu. Humenčanov zaiste zaujme fakt, že medzi 24 objektov boli zaradené až dva z Humenného. Okrem kaštieľa aj dom s vodným mlynom pôvodom z Vyšnej Jablonky nachádzajúci sa v tunajšom skanzene.

Projekt ponúka podľa realizátorov unikátnu škálu nástrojov pre vzdelávanie. Jeho využitie však vidia nielen medzi odbornou verejnosťou. S aplikáciami sa prostredníctvom stránky inoveduc.eu môže zoznámiť aj široká verejnosť. Využiť ich tak budú vedieť bežní občania, ale aj miestne samosprávy na podporu cestovného ruchu v danom regióne. „Tie aplikácie boli stavané takým spôsobom, aby navnadili toho turistu na tú pamiatku, aby potom mohol prísť a reálne si ju pozrieť,“ vysvetlil Lacko s tým, že takáto forma propagácie podľa nich dokáže vyvolať väčší záujem potenciálnych návštevníkov.

Jeden z dôvodov, prečo si realizátori vybrali práve východné Slovensko a Zakarpatskú Ukrajinu, je ten, že tieto regióny majú k sebe veľmi blízko. Lacko tvrdí, že nielen kultúrou a históriou, ale aj problémami, ktorým musia tunajší obyvatelia čeliť aj v dnešnej dobe na oboch stranách hranice.

Projekt Inovatívne metódy vzdelávania na podporu partnerstiev – „InovEduc“ bol finančne podporený z nórskych fondov. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 639 430 eur.

Pozrite si exteriér aj interiér kaštieľa či domu s vodným mlynom online prostredníctvom webovej aplikácie tu.

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM