Svet

Hurikán Maria zdevastoval ostrov Dominika: S jeho obnovou pomáha aj Slovák Martin

Karibský ostrov Dominika je po zásahu hurikánu Maria takmer úplne zdevastovaný. Pri prácach na obnove spustošenej krajiny pomáha aj Slovák Martin.

Ilustračný obrázok k článku Hurikán Maria zdevastoval ostrov Dominika: S jeho obnovou pomáha aj Slovák Martin
Zdroj: TASR

Tropický raj už niekoľko týždňov existuje v núdzovom režime, s nedostatočnými dodávkami vody či potravín a bojuje s veľkým znečistením prírody. Slovák Martin Mašek na ňom žije už niekoľko rokov a v najbližších dňoch chce na obnovu ostrova vyhlásiť verejnú zbierku.

Neobývateľné domy

„Až 90 percent príbytkov na ostrove je značne poškodených a prakticky neobývateľných. Infraštruktúra, ako sú rozvody elektriny a vody, telefónna, káblová i mobilná sieť, prakticky neexistuje a v dohľadnej dobe ani nebude fungovať. Cesty sú ako-tak zjazdné, no odľahlejšie časti ostrova sú takmer nedostupné a ani núdzové zásobovanie v nich nefunguje,“ povedal pre TASR Mašek.

Dominika je sopečný, hornatý ostrov s mnohými vodopádmi, peknými plážami, lákajúcimi turistov. Hurikán však zdevastoval aj prírodu, takže cestovný ruch v najbližších rokoch ekonomike ostrova nepomôže.

Pomoc v podobe PET fliaš znečisťuje ostrov

„Obrovské percento stromov je dolámaných a vyvrátených z koreňov. Nie sú na nich žiadne listy. Hurikán na niektorých miestach vytrhal aj trávu. Rieky sú znečistené a nepoužiteľné ako zdroj pitnej vody. Tá prichádza na ostrov v státisícoch až miliónoch PET fliaš, ktorej v dohľadnej dobe nie je možné zberať a stávajú sa zdrojom ďalšieho znečistenia ostrova i mora,“ upozorňuje Mašek s tým, že výrazné škody zaznamenalo pestovanie ovocia, ktoré je hlavným pilierom ostrovnej ekonomiky.

Zničené zásoby

„Napríklad banánové plantáže potrebujú na obnovu rok až dva, kakaovníkové či mangové sady podobne. Navyše, sú zničené aj sklady a drvivá väčšina zásob. Obchody nefungujú a nemajú byť zatiaľ ako zásobené. Nikde nič nekúpite,“ konštatuje Mašek, podľa ktorého však medzinárodné spoločenstvo Dominike výrazne pomáha. „Ide o dodávky pitnej vody a jedla, benzínu, medicínsku pomoc, núdzové bývanie a núdzovú opravu striech. Je to celoplošná pomoc, ktorá, napriek výbornej organizácii, nedokáže pokryť celý ostrov. Navyše, hrozia epidémie. Preto potrebujeme nielen ochrániť ľudí pred hladom a smädom, ale tiež zabezpečiť aj potrebnú hygienu a čistotu. Ľudia si pomáhajú individuálne, dovážajú stravu a vodu z vedľajších ostrovov za vlastné peniaze a rozdávajú,“ zdôraznil Mašek.

Jeho majetok na ostrove nie je veľmi poškodený, preto ponúkol ubytovanie ľuďom bez strechy nad hlavou. Rozdal oblečenie, potraviny a ďalšiu pomoc sa snaží zorganizovať na Slovensku. „S priateľmi, s ktorými sme na ostrove žili, sme sa rozhodli získať, či zorganizovať pomoc pre lokalitu, v ktorej žijeme. Je to odľahlá časť ostrova, do ktorej pomoc prichádza zvyčajne úplne na záver. Hrozí vyľudnenie, hoci aj nie zánik. Chceme prispieť predovšetkým k oprave striech a obnove lokálnych dodávok pitnej vody,“ dodal Mašek, ktorý je povolaním architekt, preto zostavil zoznam materiálov, potrebných pre Dominiku.

Potrebné rozbory vody

„Niektoré práce zvládneme s domácimi svojpomocne, ale napríklad príprava pitnej vody je náročnejšia záležitosť. Pre väčší počet obyvateľov sú potrebné aj rozbory, ktoré si nevieme zabezpečiť sami. Práve títo ľudia a ich spoločenstvo svojou existenciou prispeli len minimálne ku globálnemu otepľovaniu, ktorého pravdepodobným dôsledkom sú až tri tohtoročné silné hurikány. Odniesli si to aj za nás,“ uzavrel Mašek.

Maria bola najsilnejší hurikán za posledných 80 rokov v karibskej oblasti. Celkovo pri ňom zahynulo minimálne 49 ľudí, z toho 27 na Dominike.

Vysokopostavený predstaviteľ OSN Stephen O'Malley dnes uviedol, že obnova východokaribských ostrovov, najťažšie postihnutých nedávnymi hurikánmi, môže stáť až do miliardy dolárov. Ide o ostrovy Dominika, Barbuda, Turks a Caicos, Britské Panenské ostrovy a Anguilla.

O'Malley je miestnym koordinátorom OSN pre Barbados a Organizáciu východokaribských štátov (OECS). Vyhlásil, že „obnova obrovského rozsahu si vyžiada svoj čas a bude ju treba urobiť správne. Ešte nemáme presné čísla“, ale celkový účet za obnovu najhoršie postihnutých ostrovov bude „pol miliardy až miliarda dolárov“, povedal O'Malley.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM