Tlačové správy

Ice Bucket Challenge pomáha aj slovenským pacientom

Populárna celosvetová kampaň Ice Bucket Challenge pomáha aj ľuďom s ťažkými ochoreniami na Slovensku. Na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk za štyri dni pribudlo na výzve Organizácie muskulárnychdystrofikov v SR viac ako 3 500 eur!

Ilustračný obrázok k článku Ice Bucket Challenge pomáha aj slovenským pacientom
Zdroj: Dnes24.sk

Kampaň, ktorú väčšina registruje vďaka tisíckam virálnych videí, v ktorých sa celebrity i bežní ľudia oblievajú ľadovou vodou, vznikla v USA s cieľom získať financie na pomoc ľuďom trpiacim zákernou Amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Ide o degeneratívne neurologické ochorenie, pri ktorom pacient stráca kontrolu nad svojimi svalmi. Väčšina postihnutých zomiera do piatich rokov od objavenia príznakov. Podľa nepísaných pravidiel sa vyzvaný buď obleje ľadovou vodou a pošle 10 eur na pomoc pacientom s ALS alebo studenú sprchu odmietne a pošle na rovnaký účel stovku.

Na Slovensku sa pacientom s nervovo-svalovými ochoreniami, vrátane ALS, venuje Organizácia muskulárnychdys­trofikov. Od soboty na jej výzvu na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk pribudlo už 53 darov, čo je päťkrát viac ako za celý rok doposiaľ. Najväčším donorom je zatiaľ minister školstva Peter Pellegrini, ktorý organizácii poslal 500 eur.

„Aj keď nevieme, či každý z darcov prijal výzvu z IceBucketCha­llenge a už vôbec nie, či sa oblial vedrom ľadovej vody, je jasné, že táto kampaň pomáha aj na Slovensku. Chvíľu sa síce zdalo, že mnohí IceBucketChallenge pochopili len ako bezduché oblievanie sa, no ostatné dni ukazujú obrat. Dary prichádzajú neustále, do stredajšieho rána ich v prospech OMD v SR pribudlo 99!“ hovorí riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Jeho slová potvrdzuje aj predsedníčka OMD v SR Andrea Madunová: „Napriek tomu, že kampaň vznikla v Amerike, môžeme skonštatovať, že jej pozitívny vplyv zaznamenávame aj tu, na Slovensku. V posledných dňoch sme zaznamenali zvýšený prísun finančných prostriedkov od rôznych darcov, ktorým ďakujeme za podporu v mene všetkých ľudí, ktorí trpia ochoreniami, ktoré spôsobujú odkázanosť na pomoc a ktorým je táto kampaň venovaná.“

Prispieť Organizácii muskulárnychdys­trofikov môžu darcovia celoročne na www.LudiaLudom.sk/OMD. Organizácia z darov hradí okrem iného aj kompenzačné pomôcky pre pacientov, na ktoré im neprispieva štát. Poskytuje tiež služby agentúry osobnej asistencie a poradenstvo, organizuje integračné pobyty, rôzne kultúrne či športové podujatia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM