Prokop Slováček Rôzne

Idete na dovolenku autom? Dajte si pozor, akú poistku máte

Spoliehať sa iba na klasické zmluvné poistenie, ak sa chystáte na dovolenku autom, nestačí. Porozmýšľajte o havarijnom poistení a presne si zistite, čo zahŕňa.

Len na povinné zmluvné poistenie sa pri dovolenke autom nedá spoliehať. Ak si budete vyberať havarijné poistenie, zistite si, čo presne zahŕňa. Dôležitá je aj kvalita asistenčných služieb poisťovne. Teda, či v prípade nehody alebo poruchy vozidla zabezpečí jeho odtiahnutie, posádke návrat domov alebo pokračovanie v ceste, či náhradné vozidlo.

Leto je kritické obdobie

Bez ohľadu na to, aký dobrý vodič ste, pri ceste do zahraničia by ste mali mať havarijné poistenie. Nedá sa totiž predvídať, čo všetko sa môže stať. Nielen vašou vinou, ale aj vinou druhých účastníkov cestnej premávky.

Leto je totiž kritickým obdobím, kedy je na cestách veľa áut, vodiči sú unavení z dlhých ciest. Ďalšou hrozbou sú rôzne prírodné katastrofy ako záplavy, víchrica, ale aj krádež vozidla a vandalizmus. Pri výbere havarijného poistenia či pripoistenia však rozhodne nemá zmysel zameriavať sa len na cenu. Práve rozsah poskytovaných služieb je dôležitý.

Čítajte aj: Zákazy a obmedzenia na plážach: Turisti, pozor na to, kde ísť v plavkách

Čo kryje havarijné poistenie

Havarijné poistenie kryje náklady na odstránenie škôd na vozidle spôsobené stretom s iným účastníkom dopravnej nehody, prípadne s iným predmetom, škôd spôsobených vandalizmom, krádežou vozidla, jeho častí, a tiež živelnými udalosťami ako požiar, víchrica, krupobitie, povodeň, záplava, pád stromov a iných predmetov.

Na rozdiel od povinného zmluvného poistenia si havarijné poistenie obvykle vyžiada spoluúčasť, a to do výšky dohodnutej v poistnej zmluve. Čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až nulová. Na rozbitie skiel sa napríklad štandardne vzťahuje havarijné poistenie, no poistenec znáša spoluúčasť.

Odborník radí

"Práve v prípade poistnej udalosti je promptnosť reakcie poisťovne a jej asistenčné služby veľmi dôležitá. Teda, či v prípade nehody alebo poruchy vozidla zabezpečí jeho odtiahnutie, posádke návrat domov alebo pokračovanie v ceste, náhradné vozidlo a podobne,“ vysvetľuje Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.

„Hoci mnohé poisťovne asistenciu ponúkajú, nie vždy je súčasťou základného havarijného poistenia či asistenčných služieb napríklad aj odtiahnutie vozidla, a to aj zo zahraničia, preplatenie nákladov v spojitosti s uskladnením vozidla políciou pri totálnej škode a podobne,“ dodáva.

Dôležité je vopred si to v poisťovni zistiť, aby človek nezostal nepríjemne zaskočený, že v prípade poistnej udalosti si bude musieť aj tak náklady na odťah vozidla hradiť sám.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM