Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

Ikarusy zo starej autobusovej stanice na Nivách neskončia v šrote

Autobusová stanica Mlynské Nivy je minulosťou. Zaujíma vás, čo bude s Ikarusmi, v ktorých sme pri teplom nápoji čakali na svoj spoj?

Ilustračný obrázok k článku Ikarusy zo starej autobusovej stanice na Nivách neskončia v šrote
11
Galéria

Začiatkom októbra začali búracie práce v areáli bývalej Autobusovej stanice Mlynské Nivy. S príchodom ťažkých strojov prišli aj obavy o budúcnosť niektorých predmetov, ktoré tvorili neodmysliteľnú súčasť stanice.

Vzácne kusy

Spoločnosť HB Reavis, ktorá plánuje do roku 2020 vybudovať Stanicu Nivy, oslovilo niekoľko múzeí aj zberateľov, ktorí mali záujem o predmety zo starej stanice.

Napríklad socha s logom ČSAD bola dočasne spred hlavného vchodu stanice premiestnená do areálu Kreatívneho centra komunity z bývalej Cvernovky na Račianskej ulici. Spoločnosť HB Reavis verí, že skončí v Múzeu dizajnu. Tak si to želal jej autor, akademický sochár Juraj Meliš.

Ikarusy 280, ktoré slúžili ako kaviareň, neskončia v šrote, ako to mnohí predpokladali. Budú použité na náhradné diely v Múzeu dopravy. „Ikarusy zo starej autobusovej stanice Nivy nájdu svoje využitie. Nadšenci verejnej dopravy prejavili záujem si ich rozobrať na náhradné diely, ktoré plánujú využiť pri oprave historických vozidiel,“ povedala pre Bratislava24.sk Martina Jamrichová, Country PR & Marketing Manager HB Reavis Slovakia.

Netradičná kaviareň

Na bývalú autobusovú stanicu sme neboli príliš hrdí. Kaviareň BUS-CAFE v Ikarusoch 280 však mala niečo do seba. Turisti si ju radi fotili a cestujúci si v nej radi krátili čakanie na spoje pri kávičke či zákuskoch. K dispozícii bola aj televízia a WiFi pripojenie.

Kaviareň vznikla spojením dvoch Ikarusov 280.08 (BA-BUS01 a BA-CAFEE). Nastupovalo sa do nej prvými a tretími dverami, pričom z pôvodného interiéru sa zachovala len kabínka vodiča. Ak sa vám nechcelo pred dlhou cestou autobusom sedieť ešte aj v „autobusovej“ kaviarni, sedenie bolo možné aj pred Ikarusmi.

Kaviareň v Ikarusoch 280, Autobusová stanica Mlynské Nivy
11
Galéria
Zdroj: Veterány.EU
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM