Aktualizované Lucia Lauková Krimi

Inšpektor práce: Smrteľný úraz na stavenisku Jaguaru sa stal vo výške 10 metrov

Následkom vážnych zranení, vyhasol v pondelok 20. marca, život 22-ročného človeka, ktorý pracoval na stavbe automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Čo sa stalo objasnil inšpektor práce.

Ilustračný obrázok k článku Inšpektor práce: Smrteľný úraz na stavenisku Jaguaru sa stal vo výške 10 metrov
Zdroj: TASR

V utorok 21. marca sme vás informovali o tragickej udalosti, ktorá sa stala na stavenisku budúcej automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Len 22-ročný pracovník, utrpel na stavenisku zranenia, ktorým v nitrianskej nemocnici podľahol. „Dňa 20.03.2017 pri­bližne o 17,00 hod. utrpela samostatne zárobkovo činná osoba smrteľný úraz. Žiaľ, v tomto tragickom prípade išlo o mladého 22-ročného človeka,“ povedal hlavný inšpektor práce Róbert Bulla.

Ako k smrteľnému úrazu došlo uviedol inšpektor práce, Róbert Bulla. „Pracovník pracoval v koši pohyblivej pracovnej plošiny vo výške cca 10 metrov. Pri jej obsluhe dal kôš plošiny do pohybu a následne došlo k pritlačeniu pracovníka medzi oceľovú strešnú konštrukciu a zábradlie koša plošiny,“ opísal tragické udalosti, hlavný inšpektor práce, Róbert Bulla.

Ako sme informovali ešte v utorok 21. marca pracovník utrpel zranenia, na základe ktorých v nemocnici zomrel. „Táto udalosť nám poukazuje na dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia na pracovisku,“ dodal hlavný inšpektor práce, Róbert Bulla.

Prípadom sa už zaoberá aj nitrianska polícia. „Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. K vyšetrovaniu tejto tragickej udalosti boli pribratí znalci za účelom vypracovania znaleckého posudku,“ informovala nás Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ v Nitre.

Ako dodal hlavný inšpektor práce Róbert Bulla, inšpektorát práce vykonáva inšpekciu práce na pracovisku, kde sa smrteľný úraz stal, pričom je zameraná na dodržiavanie predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. „Žiaľ, úrazy samostatne zárobkovo činných osôb nie sú v zmysle našej legislatívy pracovnými úrazmi od roku 1990,“ uviedol Róbert Bulla, hlavný inšpektor práce.

Inšpektor práce Róbert Bulla, potvrdil, že nebola dodržaná bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Žiadne sankcie ani pokuty však už život mladého človeka nevrátia. „Z doterajšieho šetrenia bolo zistených viacero porušení právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Miera zavinenia vo vzťahu k zodpovednosti za smrteľný úraz sú predmetom inšpekcie práce a za zistené nedostatky môže byť uložená sankcia až do výšky 200 000 eur,“ doplnil inšpektor práce, Róbert Bulla

„Na pracovisku, kde sa smrteľný úraz stal, nebol zo strany Inšpektorátu práce Nitra vydaný žiadny zákaz na používanie pracovných prostriedkov a prevádzkových objektov z dôvodu, že stav na tomto pracovisku bezprostredne neohrozoval bezpečnosť a zdravie zamestnancov príp. iných osôb,“ dodal hlavný inšpektor práce, Róbert Bulla

Ako doplnil hlavný inšpektor práce, Róbert Bulla, v zmysle právnych predpisov bol povinný zamestnávateľ zachovať pracovisko v pôvodnom stave až do príchodu inšpektorov práce, čo bolo v tomto prípade splnené.

Ako nám potvrdila Lisa Palmer z tlačového oddelenia spoločnosti Jaguar Land Rover, výstavba na mieste pokračuje. „Práca bola pozastavená oblasti, v ktorej došlo k udalosti s cieľom zabezpečiť príslušné vyšetrenia,“ povedala Lisa Palmer z tlačového oddelenia automobilky Jagaur Land Rover.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM