Zuzana Vajayová Rôzne

Jablká a hrušky pomáhajú chrániť pred mŕtvicou

Zelenina a ovocie s bielou dužinou ako jablká a hrušky pomáhajú chrániť pred mozgovou mŕtvicou. Dokazuje to štúdia, v ktorej vedci desať rokov pozorovali vyše 20-tisíc dospelých ľudí v priemernom veku 41 rokov.

Ani jeden z účastníkov netrpel na začiatku žiadnou kardio-vaskulárnou chorobou. Všetci každoročne vypĺňali 178-bodový dotazník, ktorý bol zameraný predovšetkým na ovocie a zeleninu. Počas desiatich rokov utrpelo mozgovú mŕtvicu 233 ľudí.

Vedci porovnávaním jedálničkov každého účastníka štúdie zistili, že zelené, oranžové, červené ani fialové ovocie a zelenina s mŕtvicou nesúvisia. U ľudí, ktorí jedli veľa ovocia a zeleniny s bielou dužinou, sa znížilo riziko porážky o 52 percent. Každých 25 gramov takéhoto ovocia a zeleniny denne znižuje riziko o deväť percent. Priemerné jablko má 120 gramov.

„Ak chcete predísť mŕtvici, je veľmi užitočné jesť odporúčanú dávku bieleho ovocia a zeleniny,“ uviedla vedúca štúdie Linda M. Oude Griep z Wageningen University v Holandsku. „Napríklad, zjedzte denne jedno jablko. Ostatné ovocie a zelenina však môžu chrániť pred ďalšími ochoreniami. Preto je dôležité ich pravidelne konzumovať,“ dodala.

Autor: SITA Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…ed-mrtvicou/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM