Webnoviny - Svet

Jacksonov doktor obvinený z neúmyselného zabitia

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Osobného lekára zosnulého hudobníka Michaela Jacksona v pondelok obvinili z neúmyselného zabitia. Doktor Conrad Murray sa musí pred súdom zodpovedať za to, že Kráľovi popu podal smrteľnú dávku anestetík, keď sa snažil vyriešiť jeho problém s nespavosťou. Päťdesiatsedemročný Murray, ktorý sa neskôr sám vzdal súdu, však vyhlásil, že je nevinný a odmietol akékoľvek pochybenie. Losangeleský sudca Keith Schwartz stanovil pre Murraya kauciu vo výške 75-tisíc amerických dolárov (asi 54 800 eur) a nariadil mu odovzdať cestovný pas. Zároveň mu povolil ďalej vykonávať lekársku prax, s výnimkou podávania anestézie. „Hovorím o hlbokej anestézii, keď niekoho uspíte. Môžete byť v miestnosti, kde to robí iný lekár, no sám ju podávať nesmiete,“ zdôraznil sudca.

Podľa žaloby, ktorú podal losangeleský okresný prokurátor, Murray „neúmyselne zabil Michaela Josepha Jacksona“. Podľa okresného koronera podal Jacksonovi v júni vysokú dávku anestetika používaného v nemocniciach. V súdnych dokumentoch polícia uvádza, že podľa Murraya označoval Jackson toto anestetikum za svoje „mlieko“ a každý večer mu intravenóznou infúziou podával 50 miligramov tohto lieku, aby mu pomohol zaspať. Zároveň tvrdil, že mal podozrenie, že Jackson si vybudoval závislosť a snažil sa ho preto od lieku „odstaviť“. Dokumenty však naznačujú, že Murray klamal o rozsahu podávania anestetika.

Ako ale podľa magazínu People tvrdia odborníci na právo, stíhanie lekárov za smrť pacienta je zložité. Žalobca totiž bude musieť preukázať nielen to, že Murray konal nedbanlivo, čo samo o sebe vyvolá reakciu štátnej lekárskej komory a môže ho stáť licenciu, ale i to, že vážne porušil liečebné postupy a konal mimoriadne nedbanlivo. „Budú musieť dokázať, že rozumný lekár by takto neriskoval, a (Murray) mal vedieť, že by nemal takto hazardovať,“ uviedla profesorka práva Laurie Levenson, ktorá predpokladá, že Murrayovi právnici budú tvrdiť, že nehody a strašné tragédie sa stávajú, že ich klientovi záležalo na Jacksonovom dobre, a robil to isté, čo bez problémov robili aj iní lekári. Murrayovou najväčšou chybou podľa nej bolo, že „pod jeho dohľadom skonala legendárna popová hviezda Michael Jackson“. Za iných okolností by sa totiž prípadu nevenovala taká pozornosť.

Informácie zverejnila internetová stránka www.people.com.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM