Webnoviny - Svet

Jágr sa možno vráti do Pittsburghu

WEBNOVINY.SK

Český hokejista Jaromír Jágr počas zápasu E – skupiny Česko – Rusko na 75. hokejových majstrovstvách sveta 2011 IIHF v Bratislave. Foto: SITA/Marián PeigerBRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Tím zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins chce do svojich štruktúr získať niekdajšiu veľkú hviezdu tohto klubu Jaromíra Jágra.

V prípade tridsaťdeväťročného českého reprezentanta, ktorý je momentálne s výberom svojej krajiny na svetovom šampionáte na Slovensku, sa však už nehovorí iba o hráčskej zmluve, do úvahy pripadá aj možnosť pripojiť sa k vedeniu tohto amerického mužstva.

„Jednotka“ Penguins počas vstupného draftu v roku 1990 by nemala chýbať na golfovom turnaji, na ktorom by sa mal podľa plánov opäť stretnúť tím z roku 1991, ktorému sa podarilo vybojovať si Stanleyho pohár. Jágr vo vtedajšej sezóne ešte ako 18-ročný nováčik skóroval v základnej časti 27-krát, vo vyraďovacej fáze potom pridal 13 bodov.

Skúsený veterán s perfektným držaním puku strávil v Pittsburghu 11 sezón, pred svojím odchodom do Ruska istý čas pôsobil aj vo Washingtone a New Yorku Rangers. V KHL strávil tri sezóny, na nasledujúci ročník však zatiaľ nemá podpísaný žiadny kontrakt. Na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave hovoril päťnásobný najlepší kanonier najstaršej profesionálnej severoamerickej súťaže o sebe ako o „extučniakovi“, ktorý nechce prerušiť kontakty so svojím bývalým tímom.

„Fanúšikovia v Pittsburghu mi veľmi pomohli. Keď som bol mladší, mali ma naozaj radi. Veľkým plusom pre mňa bolo aj to, že som mal možnosť hrať a sledovať najlepšieho hráča v histórii. Toto bola asi najlepšia vec, ktorá sa mi stala v živote,“ uviedol pred predstaviteľmi médií rodák z Kladna, ktorý však neprezradil nič o svojich ďalších plánoch: „Je na to ešte príliš skoro. Naozaj neviem, čo chcem robiť v budúcej sezóne. Neviem ani to, kde budem hrať. V súčasnosti sa koncentrujem iba na turnaj. Potom sa rozhodnem.“

Jágrovo meno je nezmazateľne zapísané v klube Penguins. Je jedným zo šestice bývalých hviezd „tučniakov“, ktorých fotky sú vyvesené na stene pri šatni hlavného mužstva tohto klubu. Čech je súčasťou elitnej spoločnosti hráčov ako Mario Lemieux, Paul Coffey, Ron Francis, Joe Mullen a Larry Murphy.

Najproduktívnejší Európan v historickej štatistike profiligy, ktorý počas svojho pôsobenia v NHL nazbieral 1599 bodov, odohral aktuálnu sezónu v drese Avangardu Omsk. „Je super počuť od neho takéto úprimné a láskavé slová. V Pittsburghu je stále veľa suvenírov s jeho menom. Pocity úcty a rešpektu sú obojstranné,“ vyjadril sa generálny manažér amerického mužstva Ray Shero.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM