Eliška Šándorová Zo Slovenska

Jama smrti v Červenom Kláštore ožíva: Kúpeľníctvo sa úspešne vrátilo do Pienin

Viac ako šesťdesiat rokov nevkročila do oblasti známej aj ako Smerdžonka noha pacienta. Kúpeľná liečba pod Troma korunami opäť prekvitá.

Ilustračný obrázok k článku Jama smrti v Červenom Kláštore ožíva: Kúpeľníctvo sa úspešne vrátilo do Pienin
Zdroj: TASR

Minerálna voda vyviera v obci Červený Kláštor už od nepamäti. Vďaka špecifickému zápachu po sírovodíku miestni obyvatelia verili, že pochádza z iného, nadprirodzené­ho sveta.

Miesto, kde sa voda a plyny dostávali na povrch, nazvali „jama smrti“. Vodu pre jej zápach pomenovali „Smerdžonka“, čo znamená smradľavá voda.

Kúpeľ mníchov

Začiatkom 14. storočia prišli do tohto kúta Slovenska najskôr mnísi Kartuziáni a po nich Kamaldulovia. Keďže sa členovia týchto rádov venovali pestovaniu a zberu liečivých rastlín, výrobe liekov a liečeniu chorých, začali ako prví túto minerálnu vodu využívať v liečiteľskej pra­xi.

Najslávnejším z nich bol kamaldulský mních, známy pod menom Cyprián, podľa ktorého sa táto oblasť nazýva aj krajom lietajúceho mnícha Cypriána.

Čítajte aj: REPORTÁŽ: Tri koruny stoja za pocit byť lietajúcim Cypriánom

Začiatkom 19. storočia, začal mlynár z neďalekého mlyna pripravovať pre záujemcov vo svojej stodole vo vaniach teplý kúpeľ z liečivej vody. Neskôr, okolo roku 1820, vznikla pri sírnom prameni kúpeľná osada a v roku 1824 bola postavená prvá kúpeľná budova. Medzivojnové obdobie, zmeny vlastníctva a celková situácia sa podpísali pod ich úpadok.

Liečivé účinky

Kúpeľná tradícia sa na území Pienin obnovila v roku 2012. Dnes je situácia iná, kúpeľná liečba prekvitá, rovnako aj pacienti, ktorí sa v Červenom Kláštore zotavovali.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Načapujte si minerálny prameň a zdravie priamo z prírody

Výstavba kúpeľného domu v roku 2012 umožnila liečbu všetkých kožných chorôb. Tamojší minerálny prameň však preukázal svoje blahodarné účinky i pri liečbe chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb a chorôb tráviaceho traktu.

"Región severného Spiša je čoraz populárnejší nielen z dôvodu nádhernej prírody a kultúrneho dedičstva. Teší nás, že sme dôveryhodným partnerom a cieľovou destináciou aj tých ľudí, ktorí potrebujú načerpať novú energiu a zotaviť sa z rôznych ochorení,“ hovorí marketingový manažér Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka Vladimír Šmída.

Kúpeľné mesto

Pre kúpele v Červenom Kláštore je obnova liečenia významná aj z pohľadu cestovného ruchu. Oblasť je známa Troma korunami, pltníctvom na Dunajci a Poliaci to majú cez most k nám na skok. Zveľaďovanie kúpeľného areálu mohlo oceniť už tisíc klientov.

Na základe nariadenia slovenskej vlády sa obec Červený Kláštor bude môcť od roku 2017 pýšiť štatútom kúpeľného miesta.

Okrem toho kúpele začiatkom roka úspešne zavŕšili snahu o pridelenie štatútu klimatických kúpeľov. Červený Kláštor vyhľadávajú aj klienti, ktorých trápia tiež netuberkulózne choroby dýchacích ciest, duševné choroby, stavy po operácii štítnej žľazy, časť z onkologických chorôb a chorôb z povolania.

"Pre náš región je to veľká pocta. Najmä z toho dôvodu, že rovnaké označenie bude môcť používať iba 23 lokalít na Slovensku. Opätovne tak nadviažeme na úspechy kúpeľníctva v Pieninách z roku 1887. Vtedajšie Kúpele Smerdžonka boli totiž súčasťou oficiálneho zoznamu kúpeľov celého Uhorska,“ dodáva na záver výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu regiónu severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Smerdžonka kúpele
2
Galéria
Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM