Jakub Forgács Zo Slovenska

Ján K. na bystrickom krajskom súde: Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia

Podnikateľa spájaného s Mikulášom Černákom nedávno zadržali v Bystrici. Krajský súd teraz zrušil rozhodnutie sudcu okresného súdu spred pár dní!

Ilustračný obrázok k článku Ján K. na bystrickom krajskom súde: Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia
4
Galéria
Zdroj: TASR

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici vo štvrtok zrušil rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie okresného súdu, na rozdiel od neho zistil dôvody väzby v prípade obvineného Jána K., niekdajšej pravej ruky banskobystrického bossa Mikuláša Černáka. Väzbu však nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, ktorému sa obvinený musí hlásiť každé tri dni. Ján K., ktorý čelí obvineniu z trestného činu vraždy v spolupáchateľstve, nesmie vycestovať do zahraničia a akúkoľvek zmenu pobytu musí ohlásiť.

KS tak týmto rozhodnutím vyhovel sťažnosti prokurátora, ktorý navrhoval vzatie bývalého černákovca do väzby z dôvodu, aby nemohol utiecť alebo sa skrývať a ovplyvňovať svedkov na slobode. KS, podobne ako sudca pre prípravné konanie nižšieho súdu, konštatoval dôvodnosť trestného stíhania pre trestný čin vraždy.

„S rozhodnutím senátu KS som spokojný. Konštatoval dôvodnosť existencie tých dôvodov väzby, ktoré som na štvrtkovom verejnom zasadnutí uvádzal. To, že rozhodol takým spôsobom, že nahradil väzbu náhradným inštitútom dohľadu probačného a mediačného úradníka, je, samozrejme, v kompetencii súdu, to nebudem bližšie komentovať,“ reagoval Jozef Kandera, prokurátor Generálnej prokuratúry.

„Som v nesmierne ťažkej situácii. Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia. Nemám sa ako brániť. Za to, že som mu asi pred desiatimi rokmi nepomohol, teraz sa mi mstí,“ hájil sa pred senátom Ján K., ktorý tvrdí, že je nevinný.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali Jána K. 28. novembra priamo na ulici v Banskej Bystrici. Exčernákovec je obvinený v kauze únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Podľa výpovedí jeho bývalých komplicov Mikuláš Č. mal Poliakovi vložiť pištoľ do úst a streliť. Ten ešte chrčal. Mikuláš Č. údajne podal zbraň Jánovi K., ktorý ho mal ranou do hrude „dostreliť“. Obhajoba Jána K. označila tieto výpovede minimálne za nedôveryhodné.

Ján Kán
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM