Webnoviny - Svet

JANIŠ: Mýto neodskúšali v súlade so zmluvou

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Skúšobná prevádzka mýtneho systému neprebehla podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša tak ako mala. Svedčia o tom podľa neho dokumenty Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). „Skúšobná prevádza neprebehla tak ako mala prebehnúť podľa zmluvy. NDS nevydala papier o úspešnom ukončení prípravy mýta, ale dala podmienečné potvrdenie,“ povedal v utorok na tlačovej besede Janiš.

Ako ďalej uviedol, v uzatvorenej zmluve sa hovorí, že na konci skúšobnej prevádzky služby bude vypracovaná zápisnica o úspešnom vykonaní skúšobnej prevádzky. Tá však podľa jeho slov vypracovaná nebola a bolo vydané len podmienečné potvrdenie, v ktorom sú uvedené vady a nedostatky s termínmi ich odstránenia. „Ako boli overované funkčnosti systému v priebehu fázy prípravy mýta, v priebehu fázy vybudovania mýta, keď mýto bolo prvého prvý naostro spustené?“ optýtal sa Janiš.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS na tlačovej konferencii opätovne kritizoval aj fakt, že dodnes nie je známe, kto stojí za mýtom. Podľa jeho slov mu nestačia odpovede ministra dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomíra Vážneho, že ho odpoveď na túto otázku nezaujíma. Janiš zároveň vyzval predsedu vlády Roberta Fica, aby zverejnil ponuku spoločnosti SkyToll a aj celkovú cenu, ktorú občania za zavedenie mýta v konečnom dôsledku zaplatia.

O poskytnutie protokolov o skúšobnej prevádzke jednotlivých fáz prípravy a realizácie mýtneho systému žiadali opoziční poslanci počas poslaneckého prieskumu v Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorý sa uskutočnil 27. januára. Stanislav Janiš po prieskume informoval novinárov, že generálny riaditeľ NDS Igor Choma im prisľúbil poslať písomnú podobu protokolov o skúške mýta v priebehu niekoľkých dní. Janiš vyslovil pochybnosti, či mýto bolo vyskúšané tak, ako by malo byť podľa zmluvy. Inak by podľa neho nevznikli problémy po jeho zavedení začiatkom tohto roka. Prevádzka mýta sa podľa neho upravuje na základe pripomienok dopravcov. „Protokoly všetkých fáz prípravy a výstavby mýtneho systému sme videli zoskenované a boli nám premietnuté, detailne, s dátumami a podpismi. To, že ich momentálne nemáme fyzicky v ruke, považujem čiste za technický problém,“ povedal po prieskume v NDS poslanec Peter Pelegríni (Smer-SD).

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM