Webnoviny - Svet

Japonské úrady odvolali výstrahy pred tsunami

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP TOKIO 1. marca (WEBNOVINY) – Japonsko v pondelok odvolalo všetky výstrahy pred vlnami tsunami, ktoré vydalo po sobotňajšom zemetrasení pri pobreží Čile. Ako informoval Joširo Ota z Japonskej meteorologickej agentúry, ktorá v krajine sleduje aj zemetrasenia a tsunami, výstrahy prestali platiť o 10:15 miestneho času (2:15 SEČ). Agentúra predtým varovala, že viaceré regióny na severe krajiny môžu zasiahnuť až trojmetrové tsunami, na čo úrady reagovali evakuáciou vyše 320 tisíc ľudí z ohrozených oblastí.

K japonským brehom v nedeľu dorazilo niekoľko vĺn vyvolaných zemetrasením v Čile, pričom dosahovali výšku do 1,2 metra. Voda zatopila budovy a cesty vo viacerých prístavoch na ostrovoch Honšú a Hokkaido a vlny postupovali proti prúdu riek do vnútrozemia. Varovanie zostávalo v platnosti pre obavy, že severné oblasti by mohli zasiahnuť ďalšie vlny. Výstrahu pred „veľkými“ tsunami pritom v Japonsku vydali prvýkrát za posledných 15 rokov.

Vlny vyvolané zemetrasením s magnitúdom 8,8 v sobotu a nedeľu zasiahli pobrežie Čile, ako aj mnohé ostrovy a súostrovia v Tichom oceáne, všetky krajiny okrem Japonska však výstrahy pred tsunami medzičasom odvolali.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM