Webnoviny - Svet

Japonské zemetrasenie postihlo Swiss Re a Zürich Financial

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APZÜRICH 5. mája (SITA, Reuters) – Výdavky po rozsiahlom zemetrasení v Japonsku a ďalšie prírodné katastrofy poškodili v prvom štvrťroku zisky poisťovní Zürich Financial a Swiss Re. Okrem japonského zemetrasenia ich negatívne ovplyvnili povodne v Austrálii a zemetrasenie na Novom Zélande. Swiss Re za január až marec vykázala čistú stratu 665 mil. eur. Neskončila teda až tak zle, ako predpovedali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí rátali s tým, že strata bude v objeme 999 mil. eur. Zürich Financial za prvý kvartál dosiahla čistý zisk 637 mil. eur, ale nenaplnila očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že bude v sume 766 mil. eur.

Prírodné katastrofy v prvom štvrťroku znamenali pre Swiss Re výdavky v objeme 2,3 mld. eur a pre Zürich Financial na úrovni 517 mil. eur. „Množstvo prírodných katastrof znamená, že sa predpokladá, že rok 2011 bude rokom s historicky najvyššími nákladmi na pokrývanie poistných nárokov,“ uviedla Swiss Re. Poisťovňa však nemení svoj päťročný plán v rámci, ktorého chce dosiahnuť rast zisku na akciu o 10 %.

Niektorí analytici vítajú predpovede, že náklady na poistné udalosti v prvom kvartáli tohto roka, povedú k zvýšeniu cien poistenia skôr, ako sa predpokladalo. „Očakávame, že na trh prídu tvrdšie podmienky skôr ako v rokoch 2012 až 2013, čo sme predpokladali pôvodne,“ povedal finančný riaditeľ Swiss Re George Quinn. „Pozitívnejší výhľad cien je prínosom,“ uviedli analytici Espirito Santo Investment Bank.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM