Monika Obrtalová Rôzne

Jar nás opäť zastihla nepripravených

Koniec zimných mesiacov a postupné otepľovanie so sebou opäť prináša jarnú únavu. Vyčerpanosť a nedostatok energie symbolizujú akési „neprebudenie“ zo zimného spánku a mnohí si s príchodom jari nevedia dať rady.

Problémy spôsobuje aj posun času smerom dopredu, ktorý nás ukráti o hodinu vzácneho spánku, a o to viac sa cítime unavenejší ako zvyčajne. Najlepšie je pripraviť naše telo na prichádzajúce ročné obdobie postupne. Nedostatok pohybu v zimných mesiacoch nahradíme vychádzkami do prírody, ľahšou turistikou či cyklistikou do menej vzdialených miest. Ideálna je kombinácia pohybu s konzumáciou ovocia a zeleniny bohatej na vitamíny A, C a B komplex. Z ovocia najviac pomôžu broskyne, jablká, brusnice, citróny, grepy a hrušky, zo zeleniny najmä cvikla, hlávkový šalát, kapusta, mrkva, paradajky či paprika.

Jarnú únavu pomôžu odbúrať aj rôzne očistné či detoxikačné kúry. Veľmi dobrá je napríklad pitná kúra, ktorá obsahuje výluh z brezových listov a odstraňuje usadeniny z obličiek, čím podporuje aj činnosť srdca. Netreba zabúdať ani na pravidelný pitný režim, ktorý odplavuje škodlivé látky z tela. Denne by sme mali vypiť 2 až 4 litre najlepšie prírodnej či neperlivej vody alebo piť bylinkové čaje bez cukru.

Proti únave zaručene zaberie aj jarné otužovanie vo forme studenej sprchy. Najprv si pustite teplú vodu a potom telo preberte desať až pätnásť sekundovou dávkou studenej sprchy. Ideálne je, keď k otužovanie pridáte aj saunu. Stačí jedenkrát týždenne a telo získa dostatočnú imunitu v boji proti jarným prechladnutiam či chrípke. Netreba však zabudnúť na to najdôležitejšie, čo platí nielen počas jarných mesiacov, ale po celý rok. Vyhýbajte sa stresu, pravidelne sa stravujte, buďte obklopený ľuďmi, ktorých máte radi a doprajte si dostatočný spánok.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM