Zo Slovenska

Jasličkový zákon spôsobuje chaos a problémy rodičom

Poslankyne NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti kritizujú jasličkový zákon a tvrdia, že vláda vyvoláva chaos nielen s cenami energií, ale aj v rodinnej politike.

Ilustračný obrázok k článku Jasličkový zákon spôsobuje chaos a problémy rodičom
Zdroj: TASR

Erika Jurinová, predsedníčka výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny tvrdí, že zákon je zle pripravený a diskriminačný voči niektorým skupinám rodičov.

„Počas celého procesu prijímania zákona sme zdôrazňovali, že jasle ako sociálna služba nie sú dobrým riešením, čo teraz priznáva aj štátny tajomník Ondruš. Rovnako sme kritizovali aj fakt, že zákon zakazuje niektorým skupinám rodičov dávať detí do jaslí. Zákon z rovnakých dôvodov nepodpísal ani pán prezident, avšak vládni poslanci ho napriek tomu schválili. Minister Richter dnes sľubuje významné zmeny v zákone, ktorý ešte ani nebol uverejnený v zbierke zákonov,“ upozorňuje Jurinová.

Zákon o obmedzovaní?

„To je tak, keď ide iba o míňanie peňazí z eurofondov. Stačí to „prikryť“ nejakou peknou témou, napríklad zosúladením rodiny a práce a tváriť sa, že nám ide o riešenie problémov ľudí. Nejde o deti, nejde o rodičov, nejde o občanov. Ide iba o neefektívne míňanie peňazí. Ide o katastrofálne riadenie štátnych inštitúcií počas vládnutia tejto koalície. Ide o diletantizmus najhrubšieho zrna,“ vyhlásila Anna Verešová.

„V spomínanom zákone sa obmedzujú i ambulantné sociálne služby pre starých a chorých, ktoré sťažujú starostlivosť rodinným príslušníkom,“ hovorí poslankyňa Soňa Gaborčáková.

Ako ďalej dodáva: „Nové pravidlá mali zabrániť zneužívaniu služby, no obávam sa, že tak ako sú nastavené, prispejú k likvidácii denných stacionárov. Odkázaných ľudí, či už zdravotne postihnutých, starých a chorých dostáva táto „sociálna“ vláda do neriešiteľnej situácie. Slovensko už dnes čelí problému s narastajúcim počtom osôb odkázaných na starostlivosť. Takéto kroky bez vytvorenia štátneho konceptu starostlivosti problém neriešia, len odsúvajú.“

Diletanti vo vláde

Poslankyňa Veronika Remišová pripomína, že zákony sa nemôžu pripravovať tak, že jeden deň ich vládni poslanci schvália a na druhý deň ich minister chce zásadne meniť.

„Takýto diletantizmus zbytočne spôsobuje chaos a problémy rodičom, ktorí nevedia, ako sa majú zariadiť.“ Zároveň upozorňuje, že vláda už desať rokov zanedbáva rodinnú politiku.

„Rodinná politika to neznamená, že na papieri zaradíte jasle ako sociálnu službu, spôsobiac problémy rodičom aj samospráve, alebo zvýšite dávku o symbolických desať eur. Rodinná politika to je napríklad cielená podpora výstavby nájomných bytov pre mladé rodiny, zabezpečenie miesta v škôlke pre každé dieťa, podpora rodín v kríze cez sieť profesionálnych poradní. Tieto opatrenia máme v programe a snažíme sa presvedčiť vládu, aby pre rodiny robila viac, ako len zvyšovala dávky v čase, keď SMERU padajú preferencie,“ uzavrela Remišová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM