Webnoviny - Svet

Jasovský bude vysvetľovať účasť na konskom póle

WEBNOVINY.SK

Ján Jasovský Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ján Jasovský bude vysvetľovať parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií svoju medializovanú účasť na konskom póle vo Vysokých Tatrách. Výbor dnes rozhodol o začatí konania voči nemu. „Je naozaj otázkou etiky aj morálky táto vec, ale aj porušenia ústavného zákona. V takej funkcii, v akej je pán Jasovský, zúčastniť sa na takýchto akciách, by sa nemal,“ povedala po rokovaní výboru pred novinármi jeho predsedníčka Ágnes Biró (SMK).

K tomu, či Jasovský podľa nej porušil zákon, sa zatiaľ vyjadrovať nechcela. „Začali sme konanie, dá vysvetlenie a budeme o tom rokovať na ďalšom zasadnutí výboru,“ informovala. Ako dodala, bude ich zaujímať, či šéf NKÚ niečo z pobytu hradil alebo nehradil, ako aj či prijal alebo neprijal dar. Dodala, že výbor si ešte dnes vyžiada od Jasovského stanovisko a on má podľa zákona tridsať dní na podanie vysvetlenia. Biró verí, že to stihnú vyriešiť ešte v tomto volebnom období.

„Neviem či bol v tom čase aj na nejakej inej akcii a nezúčastnil sa tejto akcie, či bral nejaké výhody z tejto akcie, či prijal nejaké pozvanie v súvislosti s ubytovaním, a práve preto si myslím, že ak sa otvorilo toto konanie aj pán predseda Jasovský bude rád, aby sa vyjadril a dal veci na pravú mieru,“ zareagovala na rozhodnutie podpredsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Ako dodala, ona si počká na jeho stanovisko, nechce sa vyjadrovať na základe informácií, ktoré priniesol bulvár.

Člen výboru Jozef Valocký zo Smeru bol jediným z členov, ktorý sa pri hlasovaní o začatí konania zdržal. „Nemyslím si, že niečo porušil a uvidíte, že to tak aj dopadne,“ vyhlásil. Ako však podotkol, nie je proti tomu, aby sa účasť Jasovského na póle skúmala. Podľa neho, ak bol Jasovský ako súkromná osoba na nejakej oslave, doloží všetky potrebné potvrdenia.

Jasovský ako verejný činiteľ sa cez víkend zabával na Štrbskom plese na súkromnej akcii finančnej skupiny J&T.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM