Barbara Dallosová Regióny

Jazda na historickom vlaku aj originálna spomienková slávnosť: Trať mládeže bude mať 65 rokov!

Trať mládeže je výsledkom práce 50 000 mladých ľudí z rôznych kútov sveta. Unikátna trať, ktorá kedysi spojila Hronskú Dúbravu a Banskú Štiavnicu o pár dní oslávi 65-te výročie. A to vo veľkom štýle...

Ilustračný obrázok k článku Jazda na historickom vlaku aj originálna spomienková slávnosť: Trať mládeže bude mať 65 rokov!
Zdroj: TASR

V priestoroch železničnej stanice v Banskej Štiavnici sa v sobotu 29. novembra uskutoční spomienkové podujatie pri príležitosti 65. výročia jej vzniku.

Takmer z celého sveta

Ruku k dielu priložilo neuveriteľných 50 000 ľudí z rôznych krajín. ,,Dielo, ktoré spojilo Hronskú Dúbravu a Banskú Štiavnicu dokončili 29. októbra 1949 po dvoch rokoch výstavby a práce, ktoré na nej odviedlo takmer 50.000 mladých ľudí z Československa, Albánska, Alžírska, Anglicka, Bulharska, Francúzska, Indie, Maďarska, Nórska, Poľska, Rakúska a Ukrajiny," približuje Rastislav Marko z banskoštiav­nického Mestského úradu.

Autentický program

O 14.00 h sa zo Štiavnice pohne pravidelná vlaková linka smerom do Hronskej Dúbravy. Práve ňou sa budú môcť previezť všetci miestni i návštevníci mesta do tejto obce, kde prestúpia na historický vlak z roku 1947 a vychutnajú si v ňom jazdu späť. Ich cestu bude sprevádzať rozprávanie účastníkov výstavby Trate, ktorí im priblížia, ako a za akých podmienok vznikala.

,,Po príchode do Banskej Štiavnice čaká na všetkých program, v ktorom nebude chýbať premietanie filmu Oceľová cesta o budovaní trate, koncert Chanson Friends (40-te a 50-te roky), historický fotoateliér, či spomienková slávnosť a iné prekvapenia," prezrádza Marko. Na záver zapália účastníci 1949 sviečok na pamiatku tých, ktorí pomáhali trať budovať, ale nedožili sa jej výročia. Podujatie sa skončí po 18.00 h nočnou jazdou historickým vlakom späť do Hronskej Dúbravy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM