Rôzne

Jazdite opatrne: Na severe Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky

Na cestách severného Slovenska by mali vodiči v týchto dňoch jazdiť o čosi opatrnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Jazdite opatrne: Na severe Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky
Zdroj: TASR

Miestami sa totiž môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Tá platí pre niektoré okresy Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ uvádza SHMÚ. Výstraha je predbežne vydaná do štvrtkového (22.2.) večera.

Obozretní by však mali byť vodiči aj na iných miestach. Slovenská správa ciest (SSC) varuje pred silným vetrom a tvorbou snehových jazykov na otvorených úsekoch ciest v oblasti Záborského. Pri prejazde cez horský priechod Vrchslatina potrebujú vozidlá dlhšie ako desať metrov snehové reťaze. Tie je nevyhnutné použiť pre všetku dopravu aj na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá. Pre vozidlá dlhšie ako desať metrov je uzavretý horský priechod Šútovce.

Podľa portálu zjazdnost.sk by mali byť aktuálne zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, cesty I., II. a III. triedy, ako aj horské priechody. Povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM