Webnoviny - Svet

Jean-Luc Godard si nepríde po špeciálneho Oscara

WEBNOVINY.SK

Jean-Luc Godard Foto: agoravox.fr BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Francúzsko-švajčiarsky filmár Jean-Luc Godard si pravdepodobne nepríde do USA prevziať čestného Oscara. Povedala to jeho životná partnerka Anne-Marie Miéville, pričom ako jeden z dôvodov uviedla filmárov vek, 79 rokov.

Jeho nezáujem však podľa nej zapríčinilo aj to, že odovzdávanie špeciálnych Oscarov od minulého roka nie je súčasťou hlavnej ceremónie udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Aj tohtoroční držitelia ich dostanú na osobitnom podujatí v novembri. „Najprv si myslel, že to bude časť tej istej ceremónie, potom si uvedomil, že je to samostatná záležitosť v novembri,“ vyjadrila sa. „Podstúpili by ste takú dlhú cestu len pre kúsok kovu?,“ dodala s tým, že na ceremóniu príde s najväčšou pravdepodobnosťou „niekto z jeho produkčného tímu“.

Irving G. Thalberg Memorial Award, ktorú si má okrem Godarda prevziať Francis Ford Coppola, je pritom považovaná za najvyššie uznanie, aké môže filmový producent získať. Čestné Oscary za celoživotný prínos si na slávnostnom ceremoniáli 13. novembra prevezmú herec Eli Wallach a filmár a filmový historik Kevin Brownlow.

Krátko po vyhlásení držiteľov tohtoročných čestných cien Akadémie sa začali šíriť špekulácie, že spolutvorca francúzskej novej vlny poctu odmietne. Akadémii sa totiž dlho nedarilo skontaktovať s Godardom, aby mu ocenenie vôbec oznámila. Anne-Marie Miéville tieto obavy rozptýlila, keď povedala, že Godard odpovie na list Akadémie, v ktorom mu udelenie ceny oznamuje. Filmára a jeho životnú i pracovnú partnerku vo Švajčiarsku vypátral novinár z austrálskeho denníka The Australian, no na otázky mu odpovedala len Miéville.

Godard, ktorý sa podpísal napríklad pod drámy Na konci s dychom (1959) či Alphaville (1965), účasť na podobných filmových podujatiach už niekoľkokrát odmietol. Tento rok na poslednú chvíľu odvolal svoju prítomnosť na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Zdôvodnil to vtedy problémami „gréckeho typu“ a „únavou a nedostatkom túžby byť v Cannes“. Taktiež si v roku 2007 neprišiel po cenu za celoživotné dielo od Európskej filmovej akadémie. „Nemám dojem, že som urobil kariéru,“ uviedol vo vyhlásení. „Vôbec mu nezáleží na takých veciach, ako sú ceny alebo čokoľvek iné okrem jeho filmov,“ uviedol jeho dlhoročný známy Jean-Luc Gaillard. „Je na inej úrovni ako my ostatní, niekde medzi géniom a šibnutým. Nie je neslušný, ide o to, že pre neho neexistujete. … Mohli by ste sa rozprávať so stromom a dostali by ste rovnakú odpoveď,“ vysvetlil.

Francúzsky denník Libération dokonca naznačil, že v Hollywoode môžu byť radi, že Godard nepríde. „Godardove prejavy sa stali mysterióznym dobrodružstvom v krajine jazykov. Bolo by zaujímavé zistiť ich vplyv na americkú verejnosť,“ píše sa v ňom.

Informácie zverejnili magazín Hollywood Reporter a denník The Australian.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM