Aktualizované Zo Slovenska

V Bratislave i Bystrici sa protestovalo proti Kaliňákovi, na akcii boli aj ovce

Predposledná z letných demonštrácií proti ministrovi vnútra Kaliňákovi a premiérovi Slovenska Ficovi sa uskutočnila v Bratislave a Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave i Bystrici sa protestovalo proti Kaliňákovi, na akcii boli aj ovce
Zdroj: TASR

Jedenásta letná demonštrácia opozičnými stranami nazvaná ako „Protesty proti zlodejom v politike“ sa aj tento pondelok konala v Bratislave pred bytovým komplexom Bonaparte. V ňom býva predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý si priestory prenajíma od podnikateľa podozrivého z podvodov na DPH Ladislava Bašternáka.

Akciu aj tentoraz organizačne zastrešili opozičné strany Sloboda a Solidarita a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Od 18 h sa začalo v hlavnom meste, kde sa zišlo približne 300 ľudí, Banská Bystrica sa na Námestí slobody pridala o hodinu neskôr, teda o 19.00. Na strednom Slovensku vystúpili zástupcovia SaS a OĽANO, na náladu zahrala kapela YPS. V Bratislave bola hudobným doprovodom jazzová kalepa Kristíny Kuhnovej a podujatie moderoval Nikita Slovák.

Poliačik poďakoval zúčastneným za celé leto

Martin Poliačik (SaS) prítomných vyzval, aby si zatlieskali za to, že vytrvali v proteste celé leto a nedali sa spochybniť. „Počúvali sme, že to po troch týždňoch opadne, napriek tomu ste chodili stále a prišli ste vždy preto, lebo to stojí za to,„ povedal. Poslanec Národnej rady je presvedčený, že minister vnútra napokon bude musieť odstúpiť. „A to vďaka vám, slušným ľuďom, ktorí ste sem prišli preto, lebo chcete žiť v slušnej krajine,“ uviedol.

PREČÍTAJTE SI: Sabotáž pošty? Podľa opozície odmietla rozniesť časopis o kauze Bašternák

Organizátori: Nevzdáme sa!

Organizátori na sociálnej sieti vyzývajú ľudí slovami, aby sa nevzdali, pretože „ako fasáda praská, objavujú sa nové a nové dôkazy o systéme korupcie a podvodoch na DPH.“

Do kauzy je podľa slov opozície okrem premiéra Fica, ministra Kaliňáka a podnikateľa Bašternáka namočený aj bývalý minister Počiatek a viacerí prokurátori a vyšetrovatelia. Samotný Kaliňák mal podľa tvrdení organizátorov protestov kúpiť od Bašternáka firmu o 600-tisíc eur lacnejšie a následne zakryť daňové podvody tohto podnikateľa. „Premiér Fico Kaliňáka stále drží vo funkcii, aj naďalej býva v dome postavenom z daňových podvodov a prijíma mesačne „dar" 4.500 eur od Bašternáka,“ píšu SaS i OĽaNO na Facebooku.

PREČÍTAJTE SI: Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?

Protest bez roztržiek

Jubilejná desiata Bonapárty zaznamenala pred týždňom v Bratislave menší konflikt, reakcie na prítomnosť skupiny aktivistov, ktorí protestovali proti protestom (dôvodom bolo, že sa im politické strany nepáčia v pozícii organizátorov takéhoto podujatia).

Skupina okolo Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera sa aj tento pondelok pred Bonaparte ukázala, jej členovia sa posadili na trávnik – tematicky oblečení do tričiek s nápisom „Nie sme ovce“, pričom im spoločnosť robili aj živé ovce.

V týždni sa potom SaS a OĽaNO dožadovali vysvetlenia od Slovenskej pošty, ktorá mala odmietnuť distribúciu novín Kali špeciál. Tie dnes rozdávali účastníkom tak v Bratislave, ako aj v Banskej Bystrici.

PREČÍTAJTE SI: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Grendel: Ste tu, lebo vás Kaliňák a Fico štvú!

Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA spomenul medializované spochybňovanie protestov, kritizoval i postup Slovenskej pošty v prípade distribúcie časopisu Kali špeciál. Grendel za tým vidí paniku tých, ktorých sa týkajú protesty.

Zároveň smerom k prítomným vyjadril presvedčenie, že protesty nie sú akcie, podporujúce opozíciu, ale podujatia, na ktorých zúčastnení vyjadrujú nevôľu s tými, ktorí krajine vládnu. „Vy tu nie ste kvôli Sulíkovi, Matovičovi či Lipšicovi. Vy nemilujete nás, vás štvú oni," cituje TASR Grendela.

Matovičovci v priebehu dňa hlásili, že sa im v nedeľu niekto pokúšal hacknúť stránku, na ktorej bola umiestnená petícia za odvolanie Kaliňáka.

Posledný letný protest s poradovým číslom dvanásť sa uskutoční 5. septembra v Bratislave, Martine a Prahe.

Bonapárty, Bratislava
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM