Peter Klimant Rôzne

Jedinečná snímka, ktorú musíte vidieť: Ivan odfotil nad Moravcami fascinujúce nebeské divadlo

V utorok večer sa nad našimi hlavami udialo veľké vesmírne divadlo. Ivanovi z Topoľčianok sa túto jedinečnú vesmírnu parádu podarilo zachytiť v dych vyrážajúcej ostrosti. Pozrite si to!

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná snímka, ktorú musíte vidieť: Ivan odfotil nad Moravcami fascinujúce nebeské divadlo
Zdroj: Dnes24.sk

Ivan Klbik z neďalekých Topoľčianok sa môže pochváliť naozaj parádnou snímkou. Vo veľkej kvalite sa mu podarilo zachytiť fascinujúce nebeské divadlo. „Posledný júnový deň roku 2015, hodinu po západe Slnka, sme na večernej oblohe mohli pozorovať zaujímavý astronomický úkaz, konjunkciu Venuše a Jupitera,“ hovorí Ivan o nebeskom úkaze.

Tieto planéty boli počas utorkového večera od seba vzdialené menej ako pol stupňa a na oblohe sa preto javili pomerne blízko. Ivanovi sa ich podarilo zachytiť v tak vysokej ostrosti, že na snímke je dokonca vidieť i ďalšie zaujímavé vesmírne teleso. „Malý bod vľavo nad Jupiterom je Ganymedes, jeden zo štyroch veľkých Jupiterových mesiacov, ktoré v roku 1610 objavil Galileo Galilei,“ vysvetľuje Ivan.

Hoc odfotené planéty vyzerajú od nás byť pomerne blízko, opak je pravdou. Venuša je v skutočnosti od Zeme vzdialená pol astronomickej jednotky, zatiaľ čo Jupiter je od nás 12-krát ďalej. Pre upresnenie, 1 astronomická jednotka je stredná vzdialenosť Zeme od Slnka, čo je takmer 150 miliónov kilometrov. Najbližšiu podobnú konjunkciu Venuše a Jupitera uvidíme na večernej oblohe až 27. augusta 2016.

Foto: Ivan Klbik

Veľké nebeské divadlo: Ivan spravil perfektný záber jedinečnej vesmírnej udalost
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM