Rôzne

Jedlo zo zeme nejedzme, predídeme zdravotným problémom

Odmalička vieme, že jedlo zo zeme sa jesť nemá. Ak ho však z nej do piatich sekúnd zdvihneme, nič sa nám nestane. Je to naozaj tak?

Teória, ktorú poznáme roky, dostáva momentálne poriadnu ranu. Vedci z Rutgersovej Univerzity zistili, že potraviny, ktoré sa ocitli v špinavom prostredí, sú pre náš organizmus problémom. Lepšie urobíme, keď ich konzumovať nebudeme. A to aj v prípade, že sme sa na sladkú šišku, melón či hamburger veľmi tešili.

PREČÍTAJTE SI: Jedlom proti stresu. Tieto potraviny vám rozhodne vylepšia náladu

Pokus

Tím vedený Donaldom Schaffnerom tvrdenie podložil zaujímavým pokusom. Najprv zariadil, aby v bujóne vyrástla nepatogénna baktéria Enterobacter aerogenes. Z „produktu“ dostal tekutinu a ňou následne potrel drevo, koberec, nerezovú oceľ a dlaždice. Na tie potom hádzal gumové cukríky, dyňu i chlieb s maslom. Pred sebou razom mal takmer 130 prípadov, ktoré dohromady vyskúšal viac než 2500 ráz, aby dospeli k záveru, že baktérie sa na jedlo dokážu „nalepiť“ v priebehu necelej sekundy.

Schaffner informoval, že čím je jedlo v styku so zemou dlhšie, tým je na ňom viac škodlivín. Rovnako to platí aj v prípade, ak je vlhké. Potraviny ale „priťahujú“ baktérie odlišne, z testov najlepšie vyšli gumové cukríky. „Už po necelej sekunde sa na jedlo dostanú baktérie, ktoré nášmu organizmu môžu spôsobiť veľa nepríjemností. Určite to netreba podceňovať,“ hovorí.

PREČÍTAJTE SI: Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM