Michaela Katonová Rôzne

Jednu z dominánt Bratislavy očistia od grafitov. Ako dlho vydrží Most SNP čistý?

Steny Mosta SNP si vraj pýtajú farbu, hovorí provokačne bývalý grafiťák, ktorý odtiaľ neraz utekal. Tradičný cieľ pouličných umelcov aj vandalov však prejde radikálnymi zmenami. Farba by naň už chytiť nemala.

Ilustračný obrázok k článku Jednu z dominánt Bratislavy očistia od grafitov. Ako dlho vydrží Most SNP čistý?
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci patrí Most SNP k najfrekvento­vanejším miestam Bratislavy, väčšina ľudí ho radšej len tak preletí, aby sa vyhli pohľadom na zničené a posprejované steny. Situácia na moste by sa však mala čoskoro zmeniť. „Z dotácie vlády sme vyčlenili 200-tisíc eur na odstránenie grafity z Mosta SNP a použijeme aj antigrafity náter. Bez neho by to nemalo zmysel,“ hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Je rozdiel medzi streetart a obyčajnými vandalmi. Tí druhí nerešpektujú absolútne nič,“ podotýka.

Bývalý grafiťák o zámere pochybuje, no pripúšťa, že rozsiahle čistenie dokáže niektorých odradiť. „Koľkokrát sa to už čistilo a skrášľovalo? Nie som si istý, či to teraz vydrží.“ Sprejeri musia podľa neho zistiť, že antigrafity náter naozaj funguje. Provokačne pritom vyznieva vyjadrenie ďalšieho bývalého pouličného umelca Miloša. „Pre všetkých, ktorí nedokážu žiť bez adrenalínu je top Most SNP. Uniká sa síce ťažko, ale tie steny si pýtajú farbu.“

Prečítajte si aj: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Čakal 43 rokov

Prvýkrát po 43 rokoch prejde most aj rozsiahlou rekonštrukciou. Nutná je oprava chodníkov pre peších, zvodidiel, komplexná výmenu asfaltového krytu vozovky i náter zábradlia. Opravy sú naplánované na august tohto roka.

Vyčistením Mosta SNP boj s grafitmi nekončí. Mesto zakúpilo prístroj na odstraňovanie nevzhľadných nápisov, ktorý si môžu požičať aj vlastníci postihnutých nehnuteľností. Zároveň stále poskytuje grant. Požiadať oň môžu aj súkromníci. Udeľuje sa v maximálnej výške 3-tisíc eur. K ďalším opatreniam patrí posilnenie hliadok mestskej polície v Starom meste.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Trnavské mýto patrí k najčastejším terčom vandalov. Prečo tu začínajú všetci sprejeri?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM