Webnoviny - Svet

Jurzyca nevylučuje kontrolu vlastenectva v školách

WEBNOVINY.SK

Eugen Jurzyca Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS) do budúcnosti nevylučuje kontrolu dodržiavania vlasteneckého zákona v školách. „Každý zákon treba vymáhať, každý zákon platí,“ povedal agentúre SITA Jurzyca. Dúfa, že ak niekedy do školy pošle kontrolu, problém núteného vlastenectva už bude vyriešený na úrovni 21. storočia.

Školy musia v triedach vyvesiť štátne symboly od 1. septembra. Prikazuje im to novela zákona o štátnych symboloch, ktorú parlament v predošlom volebnom období schválil Robertovi Ficovi (Smer-SD). Napriek tomu, že legislatíva neráta so sankciami, Jurzyca v kontrolách vidí význam. „Keď niekto poruší zákon, tak môže byť riešený svojimi nadriadenými alebo zriaďovateľom,“ poznamenal minister. Detailmi kontrol sa zatiaľ nezaoberá. „Momentálne zisťujeme v rezorte školstva také obrovské problémy, ale také obrovské problémy, a v takom množstve, že k tomuto ani neviem, kedy sa dostanem,“ dodal Jurzyca.

Šéf rezortu školstva rozumie kritike škôl, ktoré sa sťažujú, že na vlasteneckú výzdobu nemajú peniaze. Pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok na to bude prihliadať. „V tomto konkrétnom prípade im určite nevymyslím žiaden zázrak, je to zákon, ktorý prijala bývalá vláda,“ argumentuje Jurzyca. Dvojkríž či iné štátne symboly si podľa neho treba ctiť, ale zákony na upevňovanie vlastenectva nepovažuje za šťastné. Na zmenu v legislatíve však po nástupe do úradu nemal čas, vzhľadom na to, že zákon má účinnosť od septembra. „Tú ambíciu mám stále, ale urobiť to pokojným spôsobom, nie zo dňa na deň,“ dodal Jurzyca.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM