Zo Slovenska

K iniciatíve Bez igelitiek sa pripojili prvé obchodné reťazce

Na Slovensku patrí spotreba igelitových tašiek medzi najvyššie v Európskej únii. K iniciatíve envirorezortu Slovensko bez igelitových tašiek sa pripojili prvé obchodné reťazce.

Ilustračný obrázok k článku K iniciatíve Bez igelitiek sa pripojili prvé obchodné reťazce
Zdroj: TASR

Ide o COOP Jednota a Kaufland, k myšlienke sa pripojil aj Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. „Zodpovedný prístup k životnému prostrediu je zodpovedným prístupom k zdraviu ľudí v celej krajine. Som rád, že iniciatíva našla odozvu aj medzi najvýznamnejšími hráčmi v slovenskom maloobchode,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Podľa jeho slov práve maloobchod predstavuje kľúčového hráča pri obmedzovaní spotreby igelitových tašiek. V rámci iniciatívy plánuje sieť Kaufland spustiť tento rok dlhodobý projekt, ktorého cieľom bude postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja.

COOP Jednota a ZOCR sa zaviazali aktívne prispievať k znižovaniu igelitových tašiek. Dlhodobým cieľom bude ich postupné vyraďovanie z ponuky.

Subjekty, ktoré sa zapojili do iniciatívy, môžu verejnosť informovať prostredníctvom loga Bez igelitiek. „Umiestnenie nálepiek v obchodoch nepredstavuje pre zapojených len možnosť prezentovať sa ako zodpovedný podnikateľ. Predovšetkým ide o otvorený záväzok voči zákazníkom, že sa aktívne zapojili do znižovania spotreby neekologických tašiek,“ doplnil Sólymos.

Envirorezort do parlamentu predložil i legislatívnu úpravu, ktorá má za cieľ obmedziť spotrebu igelitových tašiek. Prostredníctvom ich spoplatnenia a povinnosti ponúkať aj ekologickú alternatívu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM