Zo Slovenska

"Kali špeciál" si k ľuďom predsa len cestu nájde: Cez súkromníka a dobrovoľníkov

Tlačovinu „Kali špeciál“ nakoniec do slovenských domácností doručí súkromná spoločnosť. Opozičné strany zvažujú aj právne kroky voči Slovenskej pošte.

Ilustračný obrázok k článku "Kali špeciál" si k ľuďom predsa len cestu nájde: Cez súkromníka a dobrovoľníkov
Zdroj: TASR

Po tom, čo tlačovinu odmietla doručovať Slovenská pošta, plánujú opozičné strany pri jej distribúcii využiť aj prácu dobrovoľníkov. Prvé výtlačky by sa v schránkach mohli objaviť v polovici budúceho týždňa. Na dnešnom brífingu o tom informovali poslanci Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS).

Brífing poslancov sa uskutočnil pred budovou Slovenskej pošty na Tomášikovej ulici v Bratislave, pričom v pozadí poslancov stál kamión naložený výtlačkami „Kali špeciál".

„O chvíľu vyštartujú do slovenských domácností tri naložené kamióny s 1,5 miliónmi výtlačkami novín "Kali špeciál“. Pravda sa už dnes umlčať jednoducho nedá,“ povedal Grendel.

V týchto špeciálnych novinách je podľa neho opísaný celý príbeh Ladislava Bašternáka. „Sú tam konkrétne čísla, konkrétne fakty, ktoré by mali ľudia vedieť. To bol hlavný motív, prečo sme tie noviny vydali,“ doplnil.

Čítajte aj: Kali špeciál si v schránke nenájdete a nateraz ani neprečítate

Podľa jeho slov súkromný doručovateľ, ktorého našli, roznesie noviny za menej peňazí ako štátna akciovka Slovenská pošta. "Bude nás to stáť približne 14-tisíc eur,“ poznamenal Grendel s tým, že voči Slovenskej pošte zvažujú právne kroky.

Okrem nižšej ceny je pri súkromnom doručovateľovi podľa poslanca zmena aj v tom, že Slovenská pošta bola schopná doručiť tlačoviny do dvoch miliónov domácností, kým súkromník len do 1,5 milióna. "Preto budeme verbovať aj dobrovoľníkov,“ dodal Grendel.

Čítajte aj: Sabotáž pošty? Podľa opozície odmietla rozniesť časopis o kauze Bašternák

Slovenská pošta tlačovinu „Kali špeciál“ distribuovať do schránok odmietla. Odvolala sa na stanovisko Ministerstva kultúry (MK) SR, podľa ktorého tlačovina nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. Podľa jej právnikov môže obsah letáku „Kali špeciál“ zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby či osôb.

Podľa Rajtára vytvorila Slovenská pošta a ministerstvo kultúry pakt proti opozičným stranám a jej postup opozícia považuje za zavádzanie verejnosti, diskrimináciu a cenzúru.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM