Prokop Slováček Zo Slovenska

Kaliňák: Aj na Slovensku zintenzívnime bezpečnostné opatrenia

Obchodné centrá, železničné a autobusové stanice, ale i letné hudobné festivaly. Tam všade chce polícia zintenzívniť bezpečnostné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák: Aj na Slovensku zintenzívnime bezpečnostné opatrenia
Zdroj: TASR

Po dnešnom zasadnutí Rady Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s piatkovým útokom v Mníchove to uviedli podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

„Naša aktivita bude ešte viditeľnejšia, no verím že nebude potrebné, aby sme museli obmedzovať bežný život,“ uviedol Kaliňák, ktorý prízvukoval, že na Slovensku stále platia najvyššie bezpečnostné opatrenia.

Čítajte aj: VIDEO: Strelec z Mníchova je mŕtvy, zabil 9 ľudí, potom aj sám seba

Vyhodnocujú situáciu

Bezpečnostné zložky vyhodnocujú množstvo informácií a na základe nich budú prijímané prípadné ďalšie opatrenia. Kaliňák poukázal na skutočnosť, že aj v nasledujúcom období sa na Slovensku konajú podujatia v rámci SK PRES, bezpečnostným rizikom a výmenou i analýzou informácií sa polícia zaoberá aj v súvislosti s blížiacim sa podujatím Svetové dní mládeže v Poľsku.

Policajný prezident oznámil, že už v piatok (22.7.) po prvých informáciách o mníchovskom incidente sa zintenzívnila hliadková činnosť polície na železničných a autobusových staniciach či na miestach, kde sa zdržuje väčšie množstvo ľudí, ako sú napríklad diskotéky.

Čítajte aj: VIDEO, FOTO: Po piatkovej streľbe v Mníchove 10 mŕtvych, mesto bolo paralyzované

„Dnes a zajtra sa takisto zameriame na obchodné centrá a miesta, kde je veľa ľudí,“ uviedol Gašpar, ktorý zdôraznil, že polícia vyvíja aj intenzívnu činnosť v rovine operatívy a prevencie pri analýze informácií. „V prípade, že o to budeme požiadaní, sme okamžite pripravení poskytnúť súčinnosť nemeckým či rakúskym kolegom pri zbere informácií o podozrivých osobách,“ dodal policajný prezident.

Niečo sa predvídať nedá

Minister vnútra v súvislosti s teroristickým činom v Mníchove, vykazujúcim znaky útoku „osamelého vlka“, pripustil, že niektoré útoky nemožno predvídať, no považuje za potrebnú ešte efektívnejšiu komunikáciu a výmenu informácií medzi bezpečnostnými zložkami. „Určite to bude témou najbližšieho stretnutia ministrov vnútra Európskej únie,“ uviedol.

Čítajte aj: Bezpečnostný analytik: Európa je vo vojne s terorizmom

Strelec z mnichova
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM