Eliška Šándorová Správy

Kam na dovolenku? Obavy Slovákov menia turistickú mapu obľúbených destinácií

Hrozba terorizmu sa podľa prezidenta asociácie cestovných kancelárii podpísala aj na cestovateľských snoch. Česi budú dokonca bez „last minute“. Kde budeme tento rok dovolenkovať?

Ilustračný obrázok k článku Kam na dovolenku? Obavy Slovákov menia turistickú mapu obľúbených destinácií
Zdroj: TASR

Pôsobivé pyramídy, nekonečné pláže pod africkým nebom, vychýrená kuchyňa orientu či romantika v krajine polmesiaca. Egypt, Tunisko a Turecko patrili dlhé roky medzi top destinácie Slovákov. Popri letnej klasike, ako sú Chorvátsko, Bulharsko a Grécko, boli krajiny islamu bezpečné a cenovo prístupné pre naše peňaženky.

Minuloročný atentát na tuniskej pláži spôsobil krajine turistický kolaps, napätá situácia s migrantmi v Turecku vyvoláva nedôveru, Grécko je nútenou destináciou utečencov. Kam si vlastne pobaliť kufre na dovolenku? Podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislava Macka skončíme „doma“.

Smer: Európa!

Ponuky cestovných kancelárií sa pre nastávajúcu letnú sezónu nezmenili, ale obmedzili. Zostali aj kedysi módne destinácie Egypt, Tunis a Turecko. Obavy z teroristických hrozieb v týchto moslimských krajinách sa však podľa Macka citeľne podpísali pod výber dovolenky.

„Doterajší záujem o tieto tri destinácie klesol, ani napriek zaujímavým cenám neregistrujeme výrazný nárast. Je to na škodu našich turistov, ale aj samotných destinácií. Podľa doterajšieho vývoja predaja zájazdov budú z tejto situácie profitovať destinácie s bezpečnými európskymi plážami, najmä Chorvátsko Taliansko, ale aj Bulharsko, Grécko či Španielsko,“ hovorí k aktuálnej situácii prezident asociácie.

Migrantov majú pod kontrolou

Hoci priamo na tureckých plážach nedošlo v posledných mesiacoch k žiadnym útokom, o krajinu polmesiaca nie je podľa Macka momentálne záujem. Pre zvýšené bezpečnostné riziko dokonca predpokladá výrazný pokles. Naopak, napriek ekonomickej kríze a migračnej vlne sa dobre predáva Grécko.

„Je to medzi Slovákmi stále populárna destinácia. Podľa informácií priamo z Grécka sa domáci pred letnou sezónou vysporiadali s migrantmi, ktorých umiestňujú mimo pláží a miest, kde sa koncentrujú turisti. Platí to tak o pevnine, ako aj o populárnych gréckych ostrovoch,“ dopĺňa Macko.

K pyramídam ako do Tatier!

Ak vás spomínané moslimské krajiny neodradia, môžete ich navštíviť takpovediac zadarmo. Najväčší dovolenkový portál invia.sk ponúka napríklad last minute do Egypta za pár eur. Týždenný pobyt all inclusive v Hurghade kúpite aj s poplatkami do tristo eur, čo vás vyjde menej ako trojdňový výlet pre celú rodinu do našich Tatier.

Čítajte aj: Objaviteľ pyramíd zavítal po prvý raz na Slovensko: Egypt je bezpečný, príďte nás navštíviť!

Za štvorhviezdičkový rezort s polpenziou na týždeň si môžete od 239 eur užiť Tunisko. Ak nie ste náročný, turecký Side v hoteli s dvoma hviezdičkami je v ponuke za tri stovky s poplatkami.

Česi autom, bez last minute

Strach a neistota vyvolané hrozbou terorizmu poznačili aj dovolenkové priority našich západných susedov. Trh so zájazdmi v Česku sa v dôsledku utečeneckej krízy prepadne približne o pätinu. Tohtoročná letná sezóna bude navyše prvou, ktorá bude bez „last minute“ zájazdov, povedal pre server iDNES.cz šéf Exim Tours Ferid Nasr.

„Trh pôjde nadol, môj odhad je minimálne o 20 percent medziročne,“ prognozuje generálny riaditeľ najväčšej českej cestovnej kancelárie. Exim Tours obmedzila na leto ponuku dovoleniek do Turecka, Tuniska, Egypta a časti gréckych ostrovov o polovicu.

Výrazne sa zvýšili ponuky leteckých zájazdov do Talianska a Španielska. Desaťkrát sa zvýšila ponuka zájazdov vlastnou dopravou do Rakúska, Talianska, Maďarska a na Slovensko. „Máme obrovský nárast dopytu pri zájazdoch autom. Pre nás ani pre klienta to však nie je satisfakcia,“ dodal riaditeľ.

Strach nesmie zvíťaziť

Ak si pri výbere dovolenky poviete, že vás teroristický útok môže „zastihnúť“ hoc aj v Paríži, máte pravdu.

"V dnešnom svete, žiaľ, neexistuje stopercentne bezpečná destinácia. Hlavnú hrozbu predstavuje terorizmus, ktorého zákerná podstata znamená, že nikto nevie odhadnúť, kedy, kde a akým spôsobom udrie. Cieľom teroristov je šíriť atmosféru strachu, poškodiť ekonomiku krajín a zmeniť náš životný štýl. Podľahnúť tomuto zastrašovaniu a nikdy nikam necestovať sa rovná víťazstvu teroristov,“ povedal pre Dnes24 hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Ako dodal, pred dovolenkou je potrebné sledovať odporúčania na stránke ministerstva a nepodceňovať vyplnenie formulára. V prípade hrozby vás bude štát okamžite kontaktovať.

Ilustračné foto, TASR

Dovolenka more
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM