Jozef Bacigál Rôzne

Kam s mužskými problémami ?

Príčinou prečo muži nechcú vyhľadať odborníka je, aj to, že nevedia za akým odborníkom ísť a čo sa s nimi bude diať pri prvej návšteve.

Sexuálne problémy by mal u mužov aj u žien riešiť sexuológ," objasňuje sexuologička-psychiatrička MUDr. Danica Caisová z košickej ambulancie Faira. Je to lekár, ktorý je vzdelaný v niektorom základnom medicínskom odbore – blízko k sexuológii má urológia, gynekológia, endokrinológia, infekčná medicína a venerológia, ale aj psychiatria. Ale pozor! ,,Je nesprávne predpokladať, že automaticky každý gynekológ, urológ či psychiater bude zároveň aj sexuológom," hovorí Danica Caisová a dodáva, že sexuálne problémy by mal riešiť sexuológ. „Pacient môže ísť za ním priamo, nemusí mať odporučenie od obvodného lekára, aj keď je lepšie, ak ho práve obvodný lekár usmerní, za kým ísť,“ Niekedy sa sexuologickými problémami zaoberajú aj psychológovia. Lenže psychológ nie je lekár – nemôže pacienta vyšetriť telesne, dať stanoviť hladiny hormónov, odporúčať a predpísať liečbu – to môže iba psychiater-sexuológ. Psychológovia so zameraním na sexuológiu sa venujú riešeniu partnerských sexuálnych problémov a vzťahových problémov.

**Prvá návšteva? ** Nebojte sa toho, čo sa deje u sexuológa – prvá časť vyšetrenia je všeobecná. Urobí sa anamnéza, zisťujú sa možné choroby, ktoré by mohli súvisieť s terajším stavom. Okrem toho lekár kladie otázky týkajúce sa sexuality. „Zaujíma nás, kedy pacient začal so sexuálnym životom, ako to zvládol, v akej rodine vyrastal a ako táto ovplyvnila jeho postoje k sexualite, aký je jeho sexuálny život v súčasnosti, či má partnerku a aký k nej má vzťah,“ objasňuje Danica Caisová a dopĺňa: „Samozrejme chceme tiež vedieť, aký problém ho k nám priviedol. Na to, aby sme získali komplexný pohľad, pacient vypĺňa aj dotazníky, ktoré potom vyhodnocujeme.“ Podľa skúseností sexuológov, majú pacienti najväčšiu obavu z toho, že nebudú vedieť správne odpovedať na otázky. Cítia sa zahanbení, že musia rozprávať o intímnych problémoch. Často začínajú tým, že o týchto veciach ešte s nikým nerozprávali a teraz musia s cudzím človekom. Majú problém jasne pomenovať ťažkosti, nevedia pomenovať svoje pohlavné orgány, mýlia si erekciu – stoporenie s výronom semena – ejakuláciou. „Ak sa však podarí vytvoriť dôvernú atmosféru medzi pacientom a lekárom, bývajú veľmi otvorení,“ hovorí Danica Caisová.

**Názorné ukážky? ** Ženy k sexuológovi prichádzajú najčastejšie pre stratu chuti na sex, neschopnosti dosiahnuť orgazmus, ale aj pre partnerský sexuálny nesúlad či bolesť pri pohlavnom styku. U mužov sú to problémy s erekciou, s predčasnou ejakuláciou, ale aj s poruchami libida či bolesti pri pohlavnom styku. „Existujú sexuálne dysfunkcie, ktoré vieme zvládnuť pomocou liekov a poučenia pacienta, napríklad poruchy erektilnej funkcie či predčasnú ejakuláciu, alebo bolesť pri pohlavnom styku. Ostatné poruchy liečime sexoterapiou,“ dodáva Danica Caisová. Sexoterapia učí ľudí súložiť tak, aby to prinieslo uspokojenie obom partnerom, je to súbor postupov, ktoré sa lekár snaží prispôsobiť potrebám pacienta a jeho konkrétnej poruche.

Štandardne liečba prebieha tak, že pár dostáva od terapeuta návod na konkrétny postup, napríklad pri neschopnosti ženy dosiahnuť orgazmus dostáva muž inštruktáž, ako má postupovať, a potom to pár doma ,,cvičí". Samozrejme, že niekedy – najmä ak s tým pacient a jeho partner súhlasia – existuje možnosť, že si sexuológ pomáha rôznymi názornými technickými pomôckami, obrázkami či videom. „Počet terapeutických sedení je individuálny, zvyčajne však nepresahuje tri mesiace,“ dodáva sexuologička Danica Caisová.

Zdroj: Internet

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM