Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

Kam vyraziť na túru? 5 miest v okolí Zvolena, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť

Chodievate radi do prírody a na turistiku? Pokiaľ vám stačia aj menšie prechádzky v blízkosti nášho mesta, máme pre vás hneď 5 tipov na voľné dni.

Ilustračný obrázok k článku Kam vyraziť na túru? 5 miest v okolí Zvolena, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
9
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete voľný čas a pekné počasie využiť na spoznávanie okolia Zvolena, ponúkame vám niekoľko peších túr. Keďže nie sú veľmi náročné, zvládnete ich aj pokiaľ s turistikou práve začínate. Okrem toho za dobrou prechádzkou nemusíte chodiť ďaleko a vybrali sme pre vás miesta, o ktorých sa počas výletu môžete dozvedieť aj nové zaujímavosti.

Náučný chodník Boky

Náučný chodník Boky sa nachádza v Kremnických vrchoch v katastri obce Budča, ktorá je od Zvolena vzdialená asi 5 kilometrov. Ide o národnú prírodnú rezerváciu, v ktorej možno nájsť rôzne zaujímavosti ako kamenné moria či skalný hríb Čertova skala. Chodník bol vybudovaný v dĺžke 5,1 km a má 13 zastávok. Východisko je pri vyústení doliny Veľký Sietenec, približne 1,5 km od obce Budča alebo z Hronskej Dúbravy. Terén je stredne náročný a prejdete ho za 2,5 – 3 hodiny. Pekná pešia túra sa dá pritom vďaka informačným tabuliam spojiť aj spoznávaním chránenej oblasti.

Na území náučného chodníka môžeme vidieť jeden z najrozsiahlejších súborov teplomilných rastlinných a živočíšnych spoločenstiev v mimoriadnej biologickej rozmanitosti. Vyskytujú sa tu lesné porasty s dubom cerovým, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku. Niektoré majú 220 až 250 rokov. Okrem bežných druhov poľovnej zveri tu môžete nájsť aj jazveca lesného, kunu hôrnu, občas sa tu objaví aj rys ostrovid i medveď hnedý.

Turovský sopúch

Turovský sopúch je prírodná pamiatka, ktorá sa nachádza priamo nad obcou Turová. Ide o eróziou obnažené hrdlo niekdajšej sopky a sopečného kanála. Sopúch je významným krajinotvorným prvkom a biotopom teplomilných druhov rastlín a živočíchov. Z vrcholu sopúcha ozdobeného majestátnym dreveným krížom sa naskytá pekný výhľad do okolia. Na Turovský sopúch možno vystúpiť po turistickom chodníku z obce Turová. Trasa je nenáročná, vhodná i pre málo zdatných turistov. Keď už budete v obci Turová rozhodne nevynechajte ani návštevu ďalšieho prírodného unikátu, a to vodopádu, ktorý miestni obyvatelia volajú aj Padalo.

Údolím Slatiny

Náučný chodník údolím Slatiny je dlhý 6,5 km a má osem zastávok. Pešia túra týmto údolím nám teda opäť ponúkne nielen zážitok z krátkej turistiky, ale aj nové poznatky o okolí. Východiskom je vodná nádrž Môťová. Chodník začína na konci priehrady informačnou tabuľou, pokračuje cez mostík ponad Slatinu po ľavom brehu rieky štyrmi zastávkami. Priamo v dedine Slatinka je piata zastávka, po pravej strane rieky smerom späť do Zvolena sa nachádzajú posledné dve zastávky náučného chodníka. Prejdete ním asi za 3 hodiny. Toto údolie je hodnotné aj vďaka rozmanitosti biotopov, ktoré sú jeho súčasťou. Okolie rieky tvoria brehové porasty, zvyšky podhorských a nížinných lužných lesov. Bolo tu zistených 552 druhov vyšších rastlín, z ktorých je mnoho aj chránených. Celé údolie predstavuje zachovalý biotop aj pre vtáctvo, najmä pre druhy viazané na pobrežnú vegetáciu. Vzácny je výskyt vydry riečnej.

Bátovský balvan

Bátovský balvan je menej známa, ale ľahko prístupná prírodná pamiatka v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Je to osamotený, mohutný 14 metrov vysoký a 8 m široký aglomerátový kamenný blok. V starších štvrtohorách zvetral a zrútil sa do doliny. Skala sa zastavila na sedimentoch údolnej nivy potoka a ďalšiemu zvetrávaniu zatiaľ celkom dobre odolala. Nachádza sa v tesnej blízkosti cesty vedúcej z obce Hrochoť do osady Kyslinky. Cesta je značkovaná modrou turistickou značkou. Z Hrochote vedie najprv dole do doliny Hučava, ktorá odvádza všetku vodu z kráteru Poľany do riečky Slatiny. Prídeme k takzvanému „Hrochotskému mlynu“. Odtiaľ kráčame asi tri kilometre k balvanu a skalisko nemôžete prehliadnuť, leží priamo pri ceste.

Zálužná

Lokalita sa nachádza blízko Zvolena, na severovýchodných svahoch Zálužnej, nad vodnou nádržou Môťová. Neprechádza tadiaľ žiadna cesta, ale do blízkosti lokality sa dá dostať asfaltovou cestou okolo Môťovskej priehrady alebo zeleno značeným turistickým chodníkom zo sídliska Sekier. Po makačke do kopca bude čakať zaslúžená odmena v podobe pekného výhľadu. Zo samého vrchu sa dá pekne po vrchole traverzom dostať cez záhradkársku osadu naspäť na Sekier. Zachoval sa tu pralesový zvyšok lipovo-javorových sutinových lesov, ktorý na menej kamenitých miestach prechádza do bučín. Popri buku sa ty vyskytuje najmä lipa, javor horský, javor mliečny, hrab a dub zimný. Rozpätie nadmorských výšok na lokalite sa pohybuje od 360 do 560.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Turovského vodopádu!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Turovský vodopád pri Zvolene
9
Galéria
Foto: Eva Drugdová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM