Tomáš Stupavský Regióny

Kam zobrať zahraničného kamaráta na halušky v Bratislave? Tradičná kuchyňa v hlavnom meste vymiera

Reštaurácie každého hlavného mesta by sa mali pýšiť jedálnym lístkom, ktorý by ponúkal pre zahraničných turistov predovšetkým špeciality miestnej kuchyne. V Bratislave je tomu však inak. Po uliciach by ste museli dlho pátrať, aby ste našli prevádzku, ktorú by ste vášmu cudzincovi odporučili.

Ilustračný obrázok k článku Kam zobrať zahraničného kamaráta na halušky v Bratislave? Tradičná kuchyňa v hlavnom meste vymiera
Zdroj: TASR

Pre ukážkový príklad, ako skvelo propagovať tradičnú domácu kuchyňu, by ste nemuseli ani chodiť ďaleko. U našich českých susedov je gastronómia na vysokej úrovni. Každá reštaurácia v centre Prahy má svoj jedálny lístok zložený z typických jedál, ktoré naozaj nájdete všade.

Nechýba sviečková na smotane, “vepřo knedlo zelo“, cesnačka a k tomu neodmysliteľne patrí dobré pivo. Majitelia prevádzok nie sú nútení vymýšľať recepty zo všetkých kútov sveta, ale stačí im ponúkať iba overenú klasiku. A je pravdou, že väčšinou ľudí nevyhľadáva nič iné.

Čiže ak prídu turisti do historickej časti Prahy narazia na tradíciu na každom rohu. Dokonca aj návštevníci z Ázie sa nebránia ochutnať niečo nové. Ďalšou výhodou je, že za špeciality v centre si extra nepriplatíte. Dobré české jedlá nájdete aj za rozumnú cenu. Môžeme teda potvrdiť, že naši “českí bratia“ sa majú pred cudzincami, čo sa týka gastronómie, čím pochváliť.

Centrum mesta bez tradície

Naopak pozrime sa ako je to s tradičnou kuchyňou v Bratislave. Medzi naše národné jedlá patria nesporne halušky a iné výrobky pochádzajúce zo salaša. Ale nebránime sa ani spomínaným českým klasikám alebo takému segedínskemu gulášu, ktorý taktiež môžeme zaradiť do slovenskej gastronómie.

Avšak, koľko prevádzok v Bratislave si ako výkladnú skriňu svojej kuchyne dá slovenské špeciality? Zrátate ich na prstoch jednej ruky. U nás je trend úplne odlišný. V našom hlavnom meste sa po novom objavujú reštaurácie založené na zahraničných receptoch ako sú hamburgery alebo sushi. Plus, čoraz populárnejšie sú vegánske jedlá a bio strava.

Veľkou chybou našich pohostinstiev je, že jedálny lístok je nabitý mnohými receptami, a preto veľakrát sa hosť ani nevie rozhodnúť čo vlastne chce, lebo naňho “kričí“ hneď niekoľko zaujímavých pokrmov.

No čo sa týka konkrétne slovenských špecialít tie sa veľakrát objavujú na jedálničku iba sporadicky a to v rámci obedového menu. Keď už sa nejaký nadšenec slovenských jedál konečne aj rozhodne ochutnať napríklad spomínanú sviečkovú stáva sa, že dostane rozmrazenú a čerstvo zohriatu porciu, ktorá ležala v mrazničke minimálne dva týždne.

Čiže ak sa nad tým zamyslíme, centrum Bratislavy skutočne neponúka veľa variant kde by mohli turisti ochutnať kvalitnú slovenskú kuchyňu. Namiesto toho narazia na jedlá, ktoré nájdu bez problémov aj u seba doma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM