Webnoviny - Svet

Kanada s prehľadom do štvrťfinále proti Rusku

WEBNOVINY.SK

Joe Thornton Foto: AP Photo/The Canadian Press, Jonathan HaywardVANCOUVER 24. februára (WEBNOVINY) – Štvrťfinálový hokejový šláger Kanada – Rusko na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri je realitou. Domáci reprezentanti, ktorí museli po nedeľňajšom zaváhaní v poslednom zápase základnej skupiny proti USA (3:5) nastúpiť v utorok na barážový duel, bez väčších problémov zdolali takmer bezzubé Nemecko (8:2) a posunuli sa medzi najlepších osem mužstiev. Väčšina hokejových fanúšikov i odborníkov prognózovala zápas Kanady s Ruskom až na nedeľu 28. februára, keď je pod piatimi kruhmi na programe finále, no realita je napokon iná. Jeden z dvojice najväčších predolympijských favoritov si bude musieť baliť kufre už po štvrťfinálovej fá­ze.

Kanaďania, ktorí v nedeľu po dlhých 50 rokoch prehrali na olympijských hrách s rivalom zo Spojených štátov amerických, neponechali proti Nemcom nič na náhodu. Od úvodu svojho súpera dusili a napokon ho dokonale uvarili. Dvoma gólmi sa v stretnutí prezentoval útočník Jarome Iginla, celkovo ich má na svojom konte už päť a je najlepším strelcom turnaja. „Vieme, čo nás teraz čaká a akí výbušní dokážu byť Rusi. Určite budeme na nich pripravení,“ vyhlásil na margo očakávaného megašlágra štvrťfinálovej fázy proti Rusku Iginla. „Sme radi, že sme zvládli nemeckú prekážku. Teraz sme pripravení zdolať na ceste k vrcholu veľmi dobré tímy,“ povedal po zápase útočný tromf Kanady Sidney Crosby, ktorý dokázal nemeckého brankára Thomasa Greissa prekonať raz. Nariadené trestné strieľanie však nepremenil.

Nemci boli po stretnutí sklamaní, proti nabudenej Kanade však ťažko mohli čakať iný výsledok ako prehru o niekoľko gólov. „Myslím si, že sme nehrali až tak zle, ako to naznačuje skóre. Celkovo sme odviedli na tomto turnaji maximum, tvrdo sme pracovali. Myslím si, že to bola pre nás dobrá príprava pred majstrovstvami sveta, ktoré sa tento rok konajú práve v Nemecku,“ povedal obranca Christian Ehrhoff. Jeho reprezentačný kolega Marco Sturm doplnil: „Všetci mohli vidieť rozdiel medzi Kanadou dnes a pred dvoma dňami. Myslím si, že proti nám predviedli oveľa lepší výkon. Dúfali sme vo víťazstvo v poslednom zápase skupiny proti Bielorusku, čo by nám zabezpečilo lepšieho súpera, no nestalo sa. Hrali sme dobre, ale nevedeli sme dať gól.“

SITA – od vyslaného redaktora Miroslava Antola

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM