Zo Slovenska

KANAĎANIA O SLOVENSKU: Polícia zaplatila dvadsaťtisíc dolárov za psa spod Tatier

Veľké nadšenie spôsobil ovčiak Davis medzi obyvateľmi kanadského mestečka Bridgewater. Pes posilní policajné zložky, doviezli ho priamo zo Slovenska.

Bridgewater je malé mestečko na východnom pobreží Kanady. Žije v ňom len o niečo viac ako osem tisíc obyvateľov. Každá novinka je tu veľkou udalosťou a príchod slovenského chlpáča, ktorý čoskoro dostane aj vlastnú nepriestrelnú vestu, vyvolal veľké očakávania. O udalosti píše kanadský portál Globalnews.ca.

Slovenský pôvod

“Môj nový partner Davis je naozaj fantastický nemecký ovčiak, ktorý k nám dorazil koncom marca zo Slovenska. Odvtedy je súčasťou môjho každodenného života,” hovorí miestny policajný psovod Morgan Gibson pre Globalnews. Prečo psa doviezli až zo Slovenska nie je známe, ale pre mestečko to bola veľká investícia.

“Získať Davisa nebolo jednoduché – policajti museli vyzbierať dvadsaťtisíc dolárov, aby zaplatili za jeho tréning, úpravu policajného auta, v ktorom sa bude voziť a tiež nepriestrelnú vestu, ktorú bude mať v službe oblečenú,” píše portál.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Sexi fotky Daniely Hantuchovej očarili Britov

Veľké očakávania

Bolo by zaujímavé vidieť, koľko by policajti vyzbierali na výcvik ich psa v nejakom slovenskom meste. V Bridgewater to však bola veľká udalosť, do ktorej sa odhodlane zapojila celá komunita. “Nový člen policajného zboru je vysoký len 60 cm, ale dokáže vystopovať zlodejov a vyňuchať zločin, ako to ešte obyvatelia Bridgewater nezažili,” píše kanadský portál.

Miestna polícia posledných dvadsať rokov využívala psov, ktorí však patrili dobrovoľníkom z mesta. Až teraz sa rozhodli, že je najvyšší čas zaobstarať si jedného štvornohého dôstojníka na plný úväzok do vlastných radov.

“Môj nový parťák má len 14 mesiacov a ešte stále je vo výcviku,” hovorí Davisov psovod Morgan Gibson. “Je naozaj úžasné vedieť, že ako policajt mám takúto pomoc – či už pri hľadaní nezvestných ľudí, alebo zaisťovaní dôkazov, ktoré chcú kriminálnici ukryť. Pre našu komunitu je to obrovská posila,” dodáva Gibson.

Čítajte aj: Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Meno Davis vybrali psovi deti z miestnej základnej školy. “Je to pocta kapitánovi Paulovi Davisovi, ktorý žil v Bridgewater a pred desiatimi rokmi padol ako vojak v Afganistane,” vysvetľuje portál.

Kapitán Davis mal v tom čase len 28 rokov, bol ženatý a mal dve deti. Na slávnostnom pokrstení psa jeho menom sa zúčastnil aj jeho otec a túto poctu prijal s dojatím. “Je to naozaj česť, že policajný pes bude niesť meno môjho syna,” povedal Jim Davis pre Globalnews.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM