Veronika Ondo-Cholewová Regióny

Kaplnka na Hrádku na chvíľu odomkla svoje brány: O tejto malej tabuľke vie však málokto, FOTO

Michalovská kaplnka patrí k významným osobnostiam vtedajšej architektonickej scény. Mnohí si ju fotia len spoza želežného oplotenia. Ani mladomanželom neprekáža zámok a jej pompéznosť zachytávajú ich svadobní fotografi. Ale málokto vie, že sa otvára...

Ilustračný obrázok k článku Kaplnka na Hrádku na chvíľu odomkla svoje brány:  O tejto malej tabuľke vie však málokto, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zamknutá, ale otvorená

Niektorí z Michalovčanov, ešte keď boli malí, si pamätajú na Kaplnku na Hrádku ináč. Nebola zamknutá a chodili do nej aj počas vyučovania. „Nepamatám si, či išlo o prehliadky alebo len malú exurziu s učiteľkou, ale pamätám si, že bola ľuďom prístupná,“ spomína si Marianna, ktorá do kaplnky chodila aj so spolužiakmi. Opatrenia proti vandalizmu, či iné dôvody dnes spôsobili, že je zamknutá.

Je potrebné zdôrazniť, že dnes je kaplnka pre verejnosť tiež otvorená. Sú na to určené časy počas omší, či veľkých sviatkov. Bežne ich nájdete na malej tabuli pri bráne kaplnky.

Naposledy bola omša na Hrádku 1. novembra. V iných dňoch je vysoká železná brána zamknutá a obyvatelia sa môžu pozerať len cez jej mreže. Napriek tomu sa k nej chodia ľudia fotiť a vznikajú tu aj mnohé svadobné portréty. Ak sa chcete predsa len pozrieť aj do vnútra, sledujte malú tabuľku pri kaplnke.

Pozrite FOTO, keď nám kaplnka otvorila svoje brány

História kaplnky

Kaplnka na Hôrke (Hrádku) je považovaná za voľnú kópiu gotickej Kaplnky sv. Michala v Košiciach. S myšlienkou postaviť neogotickú kaplnku – rodinnú hrobku rodiny Sztárayovcov – prišiel gróf Anton Sztáray. Jej realizácie sa však už nedožil – zomrel iba niekoľko dní pred samotným začiatkom výstavby (vedením stavebných prác, ktoré začali dňa 2. septembra 1893, bol poverený Viliam Fröde – nemecký architekt, autor návrhu). Výstavbu teda financoval správca majetkov rodiny Sztárayovcov, resp. grófova manželka Františka Batthyány. Ako uvádzajú na stránke mesta Michaloviec Kaplnka sv. Antona Paduánskeho na Hrádku bola dokončená a posvätená v roku 1898.

Vo veži je umiestnený zvon, ktorý ulial Ferencz Valser v Budapešti v roku 1894, a nad vchodom – v tympanóne – sa vyníma erb rodiny Sztárayovcov s vročením 1893.

V kaplnke i pred ňou boli pochovávaní členovia rodiny Sztárayovcov, resp. ich príbuzní. V blízkosti kaplnky sa nachádza Cintorín Červenej armády, rozsiahly židovský cintorín a dom, v ktorom žil a pracoval maliar Teodor Jozef Mousson (dnes tu sídli hvezdáreň). Moussonov dom má byť do konca roka opravený: Pozrite FOTO ako to zatiaľ vyzerá na Hrádku

Môže vás zaujímať:

Na prvý pohľad tichá lokalia: Na Hrádku ale hovoria o kaskadérkych kúskoch a šialených jazdách, čo na to polícia?

Michalovčania s taškami pod jedným stromom: Každý odchádza spokojný, luxusná pochúťka zadarmo! FOTO

Michalovská kaplnka, rodinná hrobka rodu Sztárayovcov
14
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM