Aktualizované Správy Krimi

Kauza agrodotácií: Prokurátor vydal NAKA pokyn na vyšetrenie

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) pokyn na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka, s.r.o..

Ilustračný obrázok k článku Kauza agrodotácií: Prokurátor vydal NAKA pokyn na vyšetrenie
Zdroj: TASR

„Na základe medializovaných informácií z minulého týždňa dal prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry 28. 3. 2018 pokyn NAKA na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka, s. r. o.,“ informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) minulý týždeň informovali, že majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok (27.3.) trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a avizovali ďalšie vážne opatrenia.

Denník N upozornil na možné podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40 000 eur.

Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy.

Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM